GRIEZELIG

Cultuurexplosie De Wolden had een leuke fietstocht georganiseerd van Ruinerwold naar De Wijk. Ze vroegen of de Bartholomeuskerk op Blijdenstein ook onderdeel kon zijn van de route. Meteen besloot ik dat de mensen dan ook echt DOOR de kerk moesten fietsen. Via de hoofdingang naar binnen en onder de toren er weer uit. Zo gebeurde. De deelnemers vonden het prachtig, maar ook best een beetje eng. Je fietst niet dagelijks een huis binnen, laat staan een kerk. De deuren hadden weliswaar geen drempel en stonden wagenwijd open. Toch voelde het vreemd. Degenen die wilden afstappen werden aangespoord om vooral door te rijden. In de kerk kregen ze als beloning een lekkere bonbon.

Het is niet eenvoudig om je angsten te overwinnen. Er kan inderdaad van alles mis gaan in het leven. Daarom is het beter dat fietsers een helm dragen en mannen op een damesfiets gaan rijden. Zo zijn meer veiligheidsmaatregelen getroffen. We hebben politie en een leger, artsen en verzekeringen, bewakingscamera’s op straat. Desondanks blijft angst een grote rol spelen in ons dagelijks bestaan.

De Kinderboekenweek heeft dit jaar Griezelen als thema. Dan besef je dat spanning ook heel grappig kan zijn. Van jongs af aan lezen we over heksen, reuzen, spoken en spinnen. Zelfs volwassenen zoeken af en toe bewust de bibbers op met horrorfilms en spionageromans. Het helpt ons om met andere griezeligheden om te gaan. Niemand is zeker van de toekomst. Misschien is dat de reden dat er kerken zijn en dat mensen de eeuwen door houvast hebben gezocht bij iets of Iemand om hen te beschermen. Zondag 15 oktober gaan we wat griezelen in onze kerk, en tegelijk zeggen we: Wees maar niet bang.