Een volgend doel van de werkgroep Ruinerwold Energie Neutraal is behaald. Het oprichten van een energiecoöperatie die Ruinerwold energieneutraal moet gaan maken. Op 21 februari ondertekenden vertegenwoordigers van de werkgroep bij Stotijn Notariaat in De Wijk de oprichtingsakte. De werkgroepleden vormen het nieuwe bestuur en gaan aan de slag met het plan van aanpak dat klaarligt.

In de afgelopen 5 jaar hebben 9 inwoners van Ruinerwold zich hard gemaakt voor het initiatief dat Ruinerwold in de toekomst energieneutraal wil maken. Ze voerden in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen een haalbaarheidsonderzoek uit. Op verschillende fronten is energiewinst te behalen. De bestuursleden willen inzetten op het toepassen van zonne- en windenergie, warmtepompen, led-verlichting, het efficiënter inregelen van cv’s en het opwekken van duurzaam gas.

Het nieuwe bestuur gaat nu het initiatief een officieel orgaan is, inwoners nader informeren. ‘’Het is zaak dat we onze dorpsgenoten concreet gaan uitleggen wat we in de komende jaren willen bereiken en hoe we dat denken te gaan doen, zo vertelt voorzitter Pieter ten Brinke. ‘’Mensen kunnen voor € 25 lid worden van de coöperatie en daarnaast aandelen kopen. Daarmee kunnen ze profiteren van kostenbesparingen die we met de gezamenlijke energiebesparingen bereiken. Dat vraagt natuurlijk meer uitleg’’. Dit voorjaar organiseert het bestuur een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Ruinerwold.