Op de laatste speeldag van de competitie kreeg Ruinerwold de mogelijkheid een vijfde plek als eindklassering te noteren. Dan moest er wel worden gewonnen van SC Stadspark, wat op voorhand geen gemakkelijke opgave is.

Verder zou Peize dan moeten verliezen en alleen dan zou Ruinerwold twee plekken opschuiven. De focus moest er dus vanaf het begin inzitten en helaas had niet iedereen de kop op scherp. Allereerst was het Marnix Brand die beweerde dat SC Stadspark om 14.30u ipv 14.00u speelt. Dit viel Marnix niet geheel kwalijk te nemen, want normaliter is dat ook het geval, ware het niet dat de laatste twee speelronden altijd tegelijk om 14.00u worden gespeeld.

Marnix herstelde zich dan ook keurig. Dit viel helaas niet over Ewout Knol te zeggen. Ewout beweerde dat de wedstrijd eerst om 14.30u zou plaatsvinden. ‘Dit stond namelijk op voetbal.nl.’ Rik de Wit en ondergetekende legden Knol vriendelijk uit dat de laatste twee competitiewedstrijd altijd tegelijkertijd om 14.00u van start gaan. Echter, volgens Knol zou de wedstrijd in eerste instantie wel degelijk om 14.30u worden gespeeld, want tja dit stond namelijk op voetbal.nl. Na een ellenlange discussie deed Knol vanuit het niets afstand van zijn eerdere woorden, schoof zonder pardon zijn heilige geloof in voetbal.nl aan de kant en beweerde verkeerd te zijn geciteerd. Knol besefte dat een dergelijke uitglijder onder de lat desastreuze gevolgen kan hebben en stond vanaf dit punt op scherp.

Om 14.00u stonden de menne klaar voor de aftrap. Ruinerwold begon prima. Dyon van den Berg liet zich direct zien door als linksback de bal op de lat uiteen te doen spatten. Geen geluk dus en even later wist Marcus Koetsier niet zijn 100e te maken door 1-op-1 met doelman Cazemier te missen. Na deze twee kansen liet Stadspark van zich horen. Sterker nog, het was gelijk raak. Romario Tjong-a-Sie, schitterende naam overigens, ontsnapte aan de verdediging en aan Bert Loof. Eenmaal 1-op-1 met Knol omspeelde Romario de keeper en schoof beheerst binnen: 1-0. Niet de start die Ruinerwold in gedachten had. In de fase na het openingsdoelpunt kon Ruinerwold nog prima meekomen maar na een half uur ging het allemaal enigszins mis. Ruinerwold moest ver in de achteruit en mocht blij zijn dat Stadspark enkele grote kansen miste. Ruinerwold mocht dan ook blij zijn dat het ‘maar’ 1-0 bij de rust stond.

Wat Spijkerman allemaal heeft verteld, of geschreeuwd, in de rust is tot op heden onbekend, maar het deed Ruinerwold in ieder geval erg goed. Het kwam namelijk geweldig uit de kleedkamer en vanaf de eerste minuut was het beter. Stadspark kreeg geen tijd meer om adem te halen en in de 46e minuut was het al raak. Invaller Sem Hogenhorst, die voortreffelijk inviel, zette een aanval op. Hij bereikte Telkamp, die een mooie één-twee met Kleene opzette. Doordat de verslaggever achter de goal stond en diens commentaar hem altijd als muziek in de oren klikt, kreeg Tellie de bal terug en bediende zodoende Bert ‘Berto’ ‘Dybala’ De Boer: 1-1. Ruinerwold besefte dat het nu door kon drukken en deed dit dan ook met overtuiging. Het creëerde kans op kans en Spijkerman genoot zichtbaar voor de dug-out. Stilzitten was er ook voor de hoofdtrainer niet bij, door het wervelende spel van Ruinerwold. Als een soort Diego Simeone verzekerde hij zich ervan dat de ploeg niet zou verslappen. Echter, waar Simeone in Vicente Calderon altijd een publiek van 40.000 man kan opjutten, moest Spijkerman helaas genoegen nemen met het opstoken van het uit acht mensen bestaande Ruinerwoldse legioen. Dit deed hij overigens voortreffelijk. Eddie de Wit moest met handen en voeten worden tegengehouden niet over de boarding te klimmen.

De 2-1 zou en moest vallen, maar Koetsier bleef ongekend veel kansen misten. De druk stond er zichtbaar op bij de aftredende spits en hij schold zichzelf meermaals de botten vol. Het was echter een middag waarop alles goed kwam. In de 68e minuut was het eindelijk zover. Koetsier kreeg de bal prima mee en kwam 1-op-1 met Cazemier. De hoek was moeilijk, want de doelman hield de lange hoek goed dicht. Dit is de favoriete hoek van Marcus, waardoor er nog maar een hele kleine hoek over was. Falen was echter geen optie en dus deed Marcus wat hij moest doen. Hij schoof zijn 100e binnen, schreeuwde het uit en rende de longen uit zijn lijf om te juichen. Met name voor de op afstand staande verdedigers was het nog een hels karwei om Marcus te achterhalen en naar verluid loopt Wagenaar nog altijd verdwaasd in Groningen rond op zoek naar de jubilaris.

Marcus had zijn honderdste te pakken en daarmee was de cirkel rond. Nummer 101 wilde hij niet eens maken en dus nam hij maar gelijk stelling in de verdediging. Onder andere Jeroen Van den Berg kreeg nog enkele goed kansen de score te vergroten, maar hij wist ondanks een prima match zijn afscheidswedstrijd niet met een doelpunt te besluiten. Dit geldt overigens niet alleen voor Jeroen van den Berg. In de 91e minuut was het namelijk Dyon van den Berg die circa 1.5 seconde lang in de waan was te hebben gescoord. Hij ging richting doel en schoot geweldig binnen, ware het niet dat de scheidsrechter Mansouri a.k.a. ‘The Legend’, ‘Mr. Champions League’, ‘The Special One’,
het wel mooi vond geweest. Op het moment dat Dyon schoot floot de legende af en zodoende bleef de teller van Dyon op 0 staan voor Ruinerwold. Ruinerwold mocht echter trots zijn op de overwinning. Het deed het hele jaar bovenin mee en verzekerde zich al vroeg van weer een jaar Tweede klasse. Of dat laatste ook voor Mansouri geldt laat zich raden. Mochten zijn rapporteurs in de kantine zijn gebleven om Feyenoord te kijken dan heeft de beste man geluk. In elk ander geval zal hij volgend jaar waarschijnlijk Porre fluiten.

Na de wedstrijd vernam Ruinerwold dat Peize verloor en de vijfde plek dus een feit werd. Het bleef zodoende nog een tijdje hangen bij Stadspark, dat een gezellige club is. Sympathieke en gezellige mensen en het zou mooi zijn als Ruinerwold de club volgend jaar weer treft. De terugweg was ook één groot feest. Eenmaal bij Oosteinde besefte Melk dat er écht niet geklaverjast zou worden en sloot ook hij aan bij de feestende menigte. Mede doordat Koetsier rond half 9 nog een verrassende comeback maakte (hopelijk volgend seizoen ook), werd het seizoen goed afgesloten bij ’t Wold.

En zo zit het seizoen er al weer op. Wat nu? De leegte dreigt. Maar wees gerust, er zullen nog enkele leuke activiteiten in de nabije toekomst worden georganiseerd, waarvan u op de hoogte wordt gehouden.

Tot zover.