Ruinerwold degradeert naar derde klasse

Na de uitstekende 2-0 overwinning op Gieten, in de kwartfinale van de nacompetitie, stond afgelopen zondag de halve finale tegen Dalen op het programma. Waar Gieten een subtopper in de derde klasse C betrof, wist Ruinerwold voor aanvang van het duel al dat het een pittige wedstrijd zou gaan worden. Dalen heeft het hele seizoen gestreden om de titel en heeft een flinke historie in de eerste en tweede klasse.

Onder perfecte omstandigheden, althans voor de supporters, werd om 14.00 uur in Ruinerwold afgetrapt. Dat Dalen van een ander formaat zou blijken dan Gieten, was in de eerste minuten niks van te merken. Ruinerwold vloog erbovenop en creëerde hierdoor enkele kleine mogelijkheden. Na vijf minuten wist Dalen zich te herstellen. Het eiste het merendeel van het balbezit op en Heerkes en Venhorst wisten, door goede assistentie van de buitenspelers, steeds dichter bij het Ruinerwoldse doel te komen. Ruinerwold hield echter knap stand en beide ploegen leken dan ook met een brilstand de rust in te gaan. Heerkes besliste een minuut voor rust toch anders. Na een voorzet van Venhorst mocht Heerkes vrijstaand inkoppen: 1-0.

Ruinerwold moet in de rust hebben beseft dat het gas moest geven en kwam wederom sterk de kleedkamer uit. Kleene werd geregeld gevaarlijk, maar het was na een kleine tien minuten in de tweede helft Nijmeijer die de stand gelijk wist te trekken. Een voorzet van Bert de Boer werd schitterend door Nijmeijer op de volley genomen en verdween diagonaal in de bovenhoek: 1-1. Ruinerwold leefde weer, maar vijf minuten later stelde Dalen alweer orde op zaken. Heerkes werd de diepte in gestuurd en schoot vanaf 20 meter ineens droog en knap binnen: 1-2. Dat Dalen zo snel opnieuw op voorsprong kwam was een tik voor Ruinerwold.

Gelukkig liet Ruinerwold de moed niet zakken en bleef het geloven in een resultaat. Het wist dat, indien het nog een tijd 1-2 bleef, Dalen hoe dan ook zenuwachtig zou gaan worden. Hierdoor was het des te vervelender dat Heerkes in de 77e minuut zijn derde van de middag maakte. Een strakke corner werd door Heerkes hard via de onderkant van de lat binnen gekopt: 1-3. Hoewel Heerkes zich af en toe wat kinderachtig gedroeg, wat hij niet nodig heeft, is het erg knap dat hij evenals een week eerder drie keer wist te scoren.

Het resterende kwartier werd Ruinerwold gedwongen tot het nemen van risico’s. Ballen werden richting voorhoede gepompt, maar een enorm slotoffensief bleef uit. Waar het in de 91e minuut gebeurd leek, wist Kleene toch de hoop terug te brengen. Invaller Frank Jansen speelde Kleene goed aan, waarna laatstgenoemde de bal langs doelman Braam schoof: 2-3. Ruinerwold trok daarna nog enkele minuten vol ten strijde, maar Dalen hield stand. Na 95 minuten spelen klonk dan toch echt het laatste, pijnlijke, fluitsignaal. Een grote deceptie voor Ruinerwold, maar uiteindelijk ook gewoon een verdiende overwinning voor Dalen.

Dat Ruinerwold uiteindelijk terecht verloor, verzachte de pijn enigszins. Dat Dalen ook nog eens, niet onverwachts, een erg gezellige en fijne club blijkt, maakte in de derde helft ook nog een boel goed. Waar Ruinerwold in de reguliere speeltijd geen verlenging wist af te dwingen, lukte dat in de kantine wel. Na een zwaar seizoen heerste de consensus dat de tweede seizoenshelft sterk was en voor volgend seizoen zeker perspectief biedt.

Rond 18.15 uur vertrok Dalen weer richting huis en mag het zich opmaken voor de beslissende uitwedstrijd tegen Emmeloord. De voorzitter van Dalen informeerde nog even naar de transferstatus van doelman Ewout Knol, maar kreeg helaas nul op rekest. Echt teleurgesteld toonde de beste man zich niet, want hij had immers nog een taxirit met Shakira op het programma staan.

De degradatie blijft nog wel even pijnlijk voor Ruinerwold, maar zoals Eddy de Wit zondagavond al correct voorspelde, werd het ook ditmaal gewoon weer maandag.