Ruinerwold stelt orde op zaken tegen Zuidwolde

Door een laat bezoek van Koning Winter aan het land kreeg Ruinerwold twee weken de tijd om zich in alle rust voor te bereiden op één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De derby tegen Zuidwolde stond namelijk op het programma. Niet alleen een wedstrijd waarin Ruinerwold zich wil bewijzen ten opzichte van streekgenoot Zuidwolde, maar ook een wedstrijd waarin drie broodnodige punten voor lijfsbehoud op het spel stonden.

Geen enkele voorstelling vaart wel zonder een dubieuze generale repetitie, dus had Ruinerwold 2 zondagochtend de eer het goede voorbeeld te geven tegen Steenwijkerwold 2. Waar het lange tijd de goede kant op ging voor de mannen van trainer/speler Jeroen Bakker en leider Bert Frans, liep het heel anders af. Een kwartier voor tijd genoot Ruinerwold nog een 3-2 voorsprong, maar op ongelukkige wijze werd het zowaar 3-4. De teleurstelling en frustratie waren merkbaar aanwezig, mede door het onbeholpen lompe spel van de gasten. In de 90e minuut kende de wedstrijd zodoende een lichte escalatie, nadat Appie de zeldzaam onbesuisde Langelumpe van Steenwijkerwold een halt moest toeroepen. Na een kort grondgevecht scoorde Appie een Wazari, maar de Langelumpe deed op zijn beurt wat terug en scoorde een knappe Yuko. Even leek ook deze strijd voor Ruinerwold verloren te gaan, tot Imre G(r)ol ten tonele kwam. Hij verraste de Langelumpe met een houtgreep en was dichtbij een Ipon. De scheidsrechter besloot echter tijdig dat dit niet de juiste invulling van een zondagochtend betrof en floot snel voor het einde van de wedstrijd. Uiteindelijk liep iedereen afgekoeld en wel naar de kleedkamer en werd de fighting spirit van het tweede effectief overgedragen aan Ruinerwold 1.

Na een goede warming-up stond er om 14.00 uur dan ook een gedreven Ruinerwold aan de aftrap. De focus was duidelijk merkbaar; Zuidwolde moest en zou verliezen vandaag. De eerste helft was er één welke zich vaker voordoet tijdens een derby. Slecht voetbal, maar grote inzet en een hoog tempo. Ruinerwold werd één keer gevaarlijk, maar Loof kwam een teenlengte tekort na een voorzet van Nijmeijer. Zuidwolde loste in de persoon van Mathijs Steenbergen een mooi schot, welke knap werd gepareerd door Ewout Knol. Doordat Zuidwolde toch wel de favoriet was voor deze derby, kon Ruinerwold best tevreden zijn met het spel in de eerste helft. Zuidwolde daarentegen toonde zich nog geen schim van de ploeg die thuis de eerste derby met 4-1 winnend afsloot en moet zich in de eerste helft al zorgen hebben gemaakt.

De tweede helft kende een open karakter. Ruinerwold rook duidelijk bloed en besefte dat het beter was. Het zat erg kort op Zuidwolde en begon kansen te creëren. Ruim vijf minuten na rust was het dan ook raak. Kleene verscheen één-op-één met doelman Timmer. Zijn inzet strandde op de voeten van laatstgenoemde, maar de rebound werd door Mark Brinkman vanaf de zestien ineens op de volley genomen: 1-0. Zuidwolde toonde zich aangeslagen en leek nu echt te beseffen dat het nog weleens helemaal verkeerd zou kunnen aflopen. Het begon echter wel iets beter te voetballen en kreeg een goede kans om op gelijke hoogte te komen. Liezen zette een goed een-tweetje met Raben op, maar schoot vervolgens van dichtbij in het zijnet. Ook Martijn Spijkerman was dichtbij een treffer, maar zijn schot werd fraai overgetikt door Knol. Doordat Zuidwolde meer risico’s nam, liet het ruimte achter haar verdediging. Daar wist Ruinerwold in de 70e minuut goed van te profiteren, toen Kleene in de diepte vertrok op aangeven van Nijmeijer. Voorafgaand aan deze kans schoot Kleene vanuit soortgelijke positie van dichtbij over, maar ditmaal bleef Kleene rustig en schoof de bal netjes langs Timmer: 2-0.

Zuidwolde wist dat het verslagen was en Ruinerwold bleef gefocust spelen en jagen op een derde treffer. Deze kwam er uiteindelijk dan ook. In de blessuretijd legde Erik Telkamp een vrije trap keurig op het hoofd van Mark Brinkman, die aantekende voor zijn tweede van de middag: 3-0. Op de score viel niks af te dingen. Zuidwolde creëerde een viertal kansen gedurende de hele wedstrijd, waar Ruinerwold in de tweede helft het betere veldspel had, meer duels won en een paar kansen meer wist te noteren. Het vertoonde spel zal Ruinerwold veel zelfvertrouwen hebben opgeleverd, terwijl Zuidwolde zich serieus zorgen moet gaan maken. Het toont zich zonder topscorer Capellen een initiatiefloze ploeg en zal snel haar vorm moeten hervinden om nacompetitie of erger af te wenden.

Zodoende werd het voor Ruinerwold dus een schitterende zondagmiddag, waarin het zich hoe dan ook verzekerde van de titel ‘Beste ploeg van De Wolden’ in 2L. Na het eerdere 4-1 verlies, is een 3-0 overwinning immers genoeg volgens de regels van een tweeluik. Lang nagenieten is er voor Ruinerwold echter niet bij, want het mag zich alweer gaan opmaken voor een nieuwe finale. Zondag wacht namelijk de ‘zes punten wedstrijd’ tegen het eveneens laaggeklasseerde Olyphia. Ook dit wordt op voorhand een kraker, dus wees welkom om af reizen naar Noordwolde. Tot zondag!