Vrouwen van Nu naar de Koloniehof

Eigen verslag vrouwen van Nu
Op 19 april gingen 11 dames met de culturele commissie van de Vrouwen van Nu Ruinerwold naar de Koloniehof in Frederiksoord. Wij werden hartelijk ontvangen door Dhr. Jan Jansen die deze middag onze gids was. Jan vertelde enthousiast en liet ons de geschiedenis zien en horen van het ontstaan van de Maatschappij.

Johannes van den Bosch, geboren in Herwijnen in 1780 kreeg als kind de kans om naar school te gaan maar wilde niet. Hij wilde als soldaat naar Indië, kwam terug als een schatrijk generaal. Bij terugkomst wilde hij wat aan het armoede probleem doen. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. In 1818 had de vereniging 20.000 betalende leden. Voor 1.700 gulden kon de Maatschappij 16 jaar voor een gezin met 4 kinderen zorgen.

Van de koning kreeg hij de vrije hand. Zo kocht Johannes van den Bosch 530 ha woeste grond en bouwde er huisjes. In totaal had de Maatschappij van Weldadigheid 435 huisjes met elk 3 ha grond. Johannes legde alles in rechte lijnen vakken, aan. Alle huisjes waren gelijk ingericht opdat er geen verschil zou zijn, ook de kleding was gelijk. Zijn doel was de arme mensen werk, scholing en zorg te geven. De nieuw opgerichte leefgemeenschap kende zijn eigen voorzieningen, die heel bijzonder waren in die tijd. Met de leerplicht vanaf 1819, verplicht ziekenfonds en ouderenzorg liep men ver vooruit op de landelijke ontwikkelingen. De arme gezinnen, paupers, kwamen uit het westen. Door op de boerderijen te werken konden ze in hun onderhoud voorzien. De mensen hadden 1 vrije dag, de zondag, na de verplichte kerkgang. Ongeveer 70 procent van de bewoners ontworstelden zich aan hun armoede en keerden kansrijk terug in de gewone maatschappij. De Maatschappij van Weldadigheid bestond uit 7 koloniën, waarvan 2 straf koloniën, Ommerschans en Veenhuizen.

Na dit verhaal kregen we een rondleiding door het museum en op het terrein waar een schooltje, en een huisje staan. Daarna een rit met de kolonietram en onze gids. We gingen langs o.a huisjes, grotere boerderijen, winkel, scholen , kerken, en het rusthuis. Ook zagen we de nieuw gebouwde koloniehuisjes. Een prachtig , uniek gebied met een boeiende geschiedenis . Johannes van de Bosch, een man met een bijzondere missie heeft veel voor velen betekend. Wij kunnen daar nu nog van genieten. In 2018 hopen ze definitief de status van Werelderfgoed van Unesco te krijgen.