12,8 miljoen euro voor een MFA

Na de positieve afronding van het haalbaarheidsonderzoek naar een multifunctionele accommodatie (MFA) vorig jaar, heeft de gemeenteraad afgelopen zomer het college van B&W verzocht om een financiële risicoanalyse. Daarnaast is ook verzocht om te kijken naar de planning van het project MFA.

Van sporthal naar multifunctionele accommodatie
Vorig jaar is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor de realisatie van een MFA in Zuidwolde. Het nieuw te bouwen MFA vervangt dan de verouderde Sporthal Mr. N. Wessels Boer Hal en de gymzaal ernaast. Ook zal er ruimte komen voor de gebruikers van de naastgelegen Boerhoorn, bibliotheek, dorpshuis en andere mogelijke toekomstige gebruikers. Dit haalbaarheidsonderzoek is positief ontvangen door de gemeenteraad.

Financiële doorberekening
De gemeente heeft het onafhankelijke adviesbureau ICS adviseurs gevraagd om de financiële risico’s te onderzoek en een voorstel te doen voor een planning, het proces en de projectorganisatie.

Uit deze financiële analyse voor de onderbouwing van de investerings- en exploitatiekosten komt dat:
• Bouwkosten vallen iets duurder uit dan de eerste berekeningen, dit mede door de stijging van de bouwmaterialen en de drukte binnen de bouwsector (in het haalbaarheidsonderzoek is uitgegaan van prijspeil 2018).
• BTW-teruggave valt gunstiger uit.

Dit betekent dat de in 2018 geraamde stichtingskosten per saldo overeenkomen met de stichtingskosten voortkomend uit de financiële risicoanalyse. Deze blijven zo rond de 12,8 miljoen euro exclusief BTW.

Proces
In het najaar van 2019 wordt nog een verdiepingsslag gemaakt op een aantal onderdelen van de financiële risicoanalyse, zoals een nadere uitwerking van het Programma van Eisen en het opzetten van een bedrijfsexploitatie. De uiteindelijke beslissing van de gemeenteraad over de realisatie van een multifunctionele accommodatie wordt genomen begin 2020.

2 gedachten over “12,8 miljoen euro voor een MFA

 • 11 oktober 2019 om 13:18
  Permalink

  Niet doen!!!Los van het geld eerst de problemen op in de gemeente De Wolden

  Beantwoorden
 • 11 oktober 2019 om 14:46
  Permalink

  De gemeente lijkt al besloten te hebben, zoals vaak luisteren ze niet en hebben ze oogkleppen op voor de resterende problemen. Ze presteren zoals verwacht!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.