60-jarig huwelijksjubileum echtpaar Van der Veen-Westerhuis

‘Plezier maken en humor, geheim van 60 jaar huwelijk’
Op maandag 6 februari 2012 was het echtpaar Van der Veen-Westerhuis in Ruinerwold 60 jaar getrouwd. Reden voor waarnemend burgemeester Janny Vlietstra om even langs te komen, en de felicitatie over te brengen namens het gemeentebestuur. Sinds een jaar of vijf wonen Johannes van der Veen (85) en Roelie van der Veen-Westerhuis (84) in een prachtig appartement aan het Molenplein. Met uitzicht op de overblijfselen van de oude gerestaureerde dorpsmolen, en de sportvelden is het er prima toeven vinden ze. ‘We wonen hier prima, en hoeven hier niet meer weg’.

Het echtpaar leerde elkaar kennen via de zus van Johannes. Na een zanguitvoering in Berghuizen bracht de in Ruinerwold geboren Johannes haar terug naar huis in Meppel. Al was het geen liefde op het eerste gezicht, langzaam bloeide er toch iets moois op tussen beide. ‘En na 60 jaar hebben we daar nog steeds geen spijt van’ laten ze volmondig weten. Na het huwelijk trokken ze in, bij de ouders van Johannes aan de Nijsinhgweg in Ruinerwold. Waar ze de smederij aan huis overnamen van vader van der Veen. Nadat het economische tij enigszins keerde, en het beroep van smid minder gevraagd werd, werkte Johannes nog een aantal jaren bij de grasdrogerij. Om later te eindigen bij een constructiebedrijf in Hoogeveen. Roelie had thuis genoeg aan de zorg voor de acht kinderen. Het echtpaar kreeg samen vier zoons en vier dochters. Inmiddels is de familie uitgebreid met tien klein, en vijf achterkleinkinderen.

Het echtpaar is verder nog bijzonder gezond en vitaal. En gaat er nog graag op uit voor korte uitstapjes met de auto. ‘Het rijbewijs is net weer met vijf jaar verlengd. Dus ik kan weer even vooruit’. Tuinieren doen ze niet meer, maar was wel altijd een geliefde en gezamenlijke bezigheid. Met name het verbouwen van tuinbonen, punten, koken en invriezen. ‘In een goed jaar maakten we vierhonderd porties. Iedereen die kwam kreeg wat mee naar huis’. Puzzelen daarentegen mogen beide nog steeds graag doen. Voor een legpuzzel van een paar duizend stukjes draaien ze hun hand niet meer om. Deze worden meestal gekocht bij de plaatselijke kringloopwinkel. En na het uitleggen, weer terug gedaan aan dezelfde instantie. Bij de kringloop zijn ze er blij mee. Want de puzzels zijn compleet, zo weten ze dan.

Reizen hebben ze ook altijd veel gedaan. Canada, waar ze nog familie hebben wonen bezochten ze maar liefst zes keer. Daarover bestaat nog een mooie anekdote. Tijdens een van die eerste vakanties daar, kwamen ze oog in oog kwamen te staan met een ontwakende grizzlybeer. Niet wetende dat deze ook wel eens gevaarlijk kon zijn. ‘Beren kenden we immers niet in ons land’. De haastig opgetrommelde politie sommeerde ze om onmiddellijk uit de buurt van de beer te blijven. Het avontuur bleef zodoende zonder gevolgen. Ze kunnen er nog steeds smakelijk om lachen, als het tersprake komt. Tijdens zijn werkzame leven vervulde Johannes diverse nevenfuncties. Zo was hij betrokken bij het schoolbestuur, de voetbalvereniging, de kerk en de politiek. En alsof het nog niet genoeg was, was hij ook nog reserve politie en lid van de brandweer. Roelie: ‘Hij was destijds bijna nooit thuis, maar daar had ik geen problemen mee. Je moet wel wat van elkaar kunnen verdragen. Haar echtgenoot is het daar zeker mee eens. ‘We zijn nog steeds gek met elkaar. En doen veel dingen samen. Plezier maken, en humor vinden we ook belangrijk. Misschien is dat wel het geheim van ons huwelijk’.
foto: BS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.