Albertje en Harmjan 60 jaar getrouwd

image
De jonge Harm-Jan Herskamp mocht graag met zijn kameraden naar dansavonden gaan. ‘Ik was een zwerver’, zegt de nu 81-jarige inwoner van Ruinerwold lachend. ‘Als jongens gingen we naar die avonden omdat daar de meiden waren.’

Op zo’n avond van zangvereniging Woldzang kwam hij Albertje Guichelaar tegen en het was raak. Woensdag vierden ze hun 60-jarig huwelijksfeest in de Veurdele aan de Veendijk, maar niet nadat burgemeester Roger de Groot met bloemen een bezoek aan de Meerkoetlaan had gebracht.

Negen Kleinkinderen

Vier kinderen en negen kleinkinderen hebben Harm-Jan en Albertje, maar achterkleinkinderen zijn nog niet op de wereld gezet. Het zal er vast nog wel van komen. Albertje woont altijd al in Ruinerwold, vroeger op Dijkhuizen met een kuiper en klompenmaker in de nabijheid. Harm-Jan komt uit Frederiksoord, het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid.

De ontmoeting met zijn vrouw betekende echter dat hij ook naar Ruinerwold kwam. Jarenlang woonde ze op de Burgemeester Schukkingstraat, op de hoek met de Dr. Larijweg. ‘We hadden daar zo’n mooie tuin’, verzucht Albertje. Nu doen ze het met een volkstuin, waar in het seizoen nog steeds heel wat groente uit gerooid wordt. Zoveel, dat de familie ook mee profiteert. Anderhalf jaar wonen ze nu in een gelijkvloerse woning aan de Meerkoetlaan; ze wilden er graag op tijd bij zijn.

Herinrichting

Het gesprek gaat die woensdagmiddag onder andere over de herinrichting van Dijkhuizen. Zoon Martin Herskamp was de voorzitter van de werkgroep, die dit unieke project mede realiseerde. ‘Als je foto’s van dertig of veertig jaar geleden ziet, was Ruinerwold ook wel mooi. Maar dit is ook een verbetering’, weet Harm-Jan. ‘Toen wij aan de Schukkingstraat kwamen wonen, stonden al deze huizen er nog niet en kon je ook helemaal de Havelterweg afkijken’, weet Albertje nog.

Ze werden in het oude gemeentehuis van Ruinerwold getrouwd door toenmalig burgemeester Gelinck. Harm-Jan kan een lang CV overleggen van werkgevers en baantjes die hij in al die jaren had. ‘Ik ben 35 jaar tegelzetter geweest, maar heb ook gewerkt bij de spoorwegen, als boer, als marktkoopman, bij Grolsch en bij Brocades Stheeman in Meppel.’ Albertje was coupeuse, werkte vijf jaar in de keuken van het Meppeler ziekenhuis en was daarna linnendame in De Schiphorst. ‘Dan moesten we voor de kleding van de bewoners zorgen, dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan. Er waren heel veel mensen altijd erg dankbaar voor.’
Bron: MC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.