Actief

Actief en Ondernemend
Ruinerwold is een bijzonder actief en ondernemend dorp met een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een openbare en een christelijke basisschool, een dorpshuis , sporthal met sportvelden, een supermarkt met postagentschap, verschillende andere winkels, een aantal campings, bedrijven en vele horecagelegenheden, waaronder een restaurant en uitgaanscentrum. Het voormalige zwembad tussen Ruinerwold en Koekange is omgebouwd tot forellenvisvijvers met minicamping. Voor kinderen biedt Speel en IJs boerderij de Drentse Koe diverse speel mogelijkheden. Bijna alle ondernemers en bedrijven zijn verenigd in ‘Ondernemend Ruinerwold’ waarin de samenwerking wordt gezocht. De Ruinerwoldse Handelsvereniging speelt hierin een belangrijke rol. Jaarlijks zijn er verschillende bijeenkomsten. Een keer in de vijf jaar wordt groots uitgepakt met een ondernemersbeurs. Ook Dorpsbelangen Ruinerwold speelt een belangrijke rol in het dorp als het aankomt op de rechten en plichten van de inwoners.

Bezienswaardigheden
Ruinerwold beschikt over een aantal bezienswaardigheden als Museumboerderij de Karstenhoeve, kruideniersmuseum Opoe’s Erfenis, de NH Kerk en diverse monumentale boerderijen. Op de 3e zaterdag in augustus puilt het dorp uit met oldtimers tijdens Oldtimerdag. Op dit gratis te bezoeken evenement komen elk jaar ruim 25.000 bezoekers af. De openbare perenverkoop op de eerste zaterdag in oktober is al net zo bekend. De opbrengst van ruim 1400 perenbomen aan de Dr. Larijweg worden per opbod verkocht. Dit komt ten goede aan de museumboerderij. De aansluitende boedelverkoop hier is al net zo bijzonder.

Cultuur
Cultuur neemt een belangrijke plaats in bij de dorpelingen. Er zijn een tweetal actieve toneelverenigingen, divers zang en dansgroepen. De Stichting Pop Promotie haalde in de jaren ’70 en 80’ vele bekende artiesten naar het dorphuis in Ruinerwold. De populaire Achterhoekse band Normaal opende hier in het verleden elk jaar de veldtocht. Mede door de vele honderden enthousiaste bezoekers en de geweldige sfeer nam de band er in 1980 een live-album op. Ook de andere live podia als Reinders, dorpshuis Berghuizen en Uitgaanscentrum De klok programmeerden wekelijks toppers van formaat. De klok bouwde in de wijde omtrek een naam op als disco/dancing waar vele duizenden stappers in het weekend graag vertoefden.

Muzikale geschiedenis
Mede door deze muzikale input ontstond er begin jaren ‘80’ en halverwege de jaren 90 er een muzikale explosie plaats met het oprichten van vele drive-in shows (Pee, Ellojay, Black Night en Elroy) en pop(cover) bands als: The Nix, The Bronx, No Panic, Jammer, Titt’n, Bite, The Claim, Sowieso, Spider Blues Band, Van Lunteren, Brood Coverband en Decode. De bands Titt’n (Koekje, Wie zeurt) en Jammer (Buschauffeur, Kiele Kiele, Aanders) wisten zelfs landelijke hit-successen te scoren. In Ruinerwold is altijd veel live muziek van bekende en onbekende artiesten te aanschouwen bij de diverse cafés en zalen. De Polletuin programmeert elke maand haar eigen intieme luisterconcerten. Ook in Museumboerderij de Karstenhoeve zijn maandelijks cabaret, muziek en kleinkunst voorstellingen te aanschouwen.

Sport
Sportiviteit kan de Spekbraanders, zoals de geuzennaam van de inwoners luidt niet worden ontzegd. Er zijn vele sportclubs en vereniging die wekelijks hun wedstrijden spelen op de sportvelden, of in de sporthal.

Leukste dorp van Drenthe
In 2013 werden de dorpsbewoners gemobiliseerd tijdens de verkiezingen van ‘Het leukste dorp van Drenthe’. Dit leverde een 3e plaats op.

Evenementen
– Oldtimerdag (3e zaterdag augustus)
– Openbare perenverkoop (1e zaterdag in oktober)
– Boeldag museumboerderij Karstenhoeve (1e zaterdag oktober)
– Dijkhuizenrun (1e zaterdag september)
– lummeldagen (juli)
– Zomerfeest (2e week september)
– CH Ruinerwold (augustus)
– Kerstrondje (december)

(©)Ruinerwold.info/Benny Spin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.