Activiteiten Speeltuinvereniging De Woldklimmers

ingrid zwiers 2ADonderdagavond 3 maart is de offerte officieel getekend, die opdracht geeft aan Martijn Buld om de eerste fase van “Natuurlijk Samen” uit te gaan voeren. Speeltuinvereniging De Woldklimmers uit Ruinerwold is bijna een jaar bezig geweest met de voorbereidingen van dit initiatief.

Het begon vorig jaar tijdens de algemene ledenvergadering, waarbij een spreker was uitgenodigd om meer te vertellen over natuurlijk spelen. Heilien Tonckens, bestuurslid van een netwerk die streeft naar meer speelse, avontuurlijke en natuurlijke speelruimten voor kinderen, genaamd Springzaad, vertelde enthousiast over het principe van natuurlijk spelen en ze liet vele voorbeelden zien. En eigenlijk was het één grote herkenning. Iedereen kent het wel, de dierbare herinneringen van vroeger; rupsjes, vlinders, kikkervisjes vangen en uitgebreid bestuderen, in bomen klimmen, hutten bouwen van takken, verstoppertje spelen, eindeloos taartjes bakken en kastelen bouwen van zand, kliederen met water. Hoe anders is het tegenwoordig? Kinderen krijgen tegenwoordig veel kant en klaar speelgoed aangeboden, staan bloot aan veel prikkels zoals televisie, computers, games, tablet etc. Op school wordt er veel met het brein gedaan en is alles gericht op presteren. Kinderen komen over het algemeen steeds minder en korter buiten, waardoor ze veel minder bewegen, met alle gevolgen van dien.
Natuurlijk spelen is kinderen de natuur laten ervaren, door ze een omgeving aan te bieden, waarin de natuurlijke elementen volop ontdekt kunnen worden. Geen dure, uitgedachte toestellen, die maar één functie hebben, maar speelaanleidingen die zelf (liefst samen met de kinderen) gecreëerd worden. En die ook steeds in ontwikkeling zijn. Deze speelaanleidingen worden grotendeels gemaakt van natuurlijke en/of hergebruikte materialen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het principe van natuurlijk spelen een zeer positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Het prikkelt de zintuigen, daagt uit tot verkenning en spel, leert kinderen grenzen te ontdekken, stimuleert de lijfelijke en ook de sensorische ervaringen.
Na afloop van de algemene ledenvergadering was het duidelijk, iedereen was enthousiast!

Uiteindelijk heeft het bestuur gekozen voor de locatie achter de Coop aan de Fazantlaan om het principe te realiseren. Een terrein met volop ruimte, waar bovendien de speeltuin erg verwaarloosd is en ook qua groene uitstraling heeft het terrein de laatste tijd zijn glorie verloren. De speeltuinvereniging is vervolgens met de plaatselijke hovenier Martijn Buld en de gemeente om tafel gaan zitten om plannen te maken. Er werd een ontwerp gemaakt en het bestuur is aan de slag gegaan, in samenwerking met Stichting Welzijn De Wolden, om subsidies aan te vragen.

Mede door financiële bijdragen van Gemeente De Wolden met initiatiefrijk De Wolden, Rabobank stimuleringsfonds en een bijdrage van de plaatselijke dorpsbelangenvereniging kunnen we starten met de eerste fase van het initiatief “Natuurlijk Samen”. Deze fase bestaat uit het verleggen van het huidige pad om zodoende meer ruimte te maken voor een groenstrook grenzend aan de achterzijde van de plaatselijke supermarkt, waardoor deze beter gecamoufleerd kan worden. In het terrein zullen glooiingen aangelegd gaan worden en ook de beplanting zal, deels in combinatie met de Nationale Boomplantdag van 2016, gerealiseerd gaan worden.

Verder zijn er in het ontwerp een aantal inrichtingselementen verwerkt, zoals een donker klauterbos met hoogteverschillen met stammen en een omgevallen boom, klauterstammen voor de kleintjes, een bloemenweide, een balkenpad, een fort, een waterpomp, een keienpad (die tevens gebruikt kan worden om op te zitten), boomstammen die gebruikt kunnen worden als bankjes, een theater, wilgenhutten en wilgentunnels.

Deze inrichtingselementen zullen in de loop van het jaar, samen met de inwoners van Ruinerwold, gerealiseerd gaan worden. Want door een groot deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren, kan er flink bespaard worden op de kosten. En Ruinerwold staat er om bekend dat iedereen graag zijn handen uit de mouwen steekt, dus dat zien we met vertrouwen tegemoet. Vandaar ook de naam van dit initiatief “Natuurlijk Samen”, want we zullen het echt samen moeten gaan doen!

De werkzaamheden voor de eerste fase zullen in de week van 7 maart gaan start gaan. In deze zelfde week zijn een groot aantal collectanten actief in Ruinerwold in verband met de collecte van Jantje Beton. De helft van deze opbrengst mag de speeltuinvereniging zelf besteden en die zal logischerwijs gaan naar dit initiatief. Ook is het in de maand maart nog steeds mogelijk om de lege flessenbon in te leveren in de buis, naast de flessenautomaat van de Coop Koetsier te Ruinerwold. Want voor de realisatie van de overige inrichtingselementen zijn we nog op zoek naar financiële dekking en alle kleine beetjes helpen!
Bovendien zullen zaterdag 12 maart, tijdens NL-doet, alle speeltuinen in de kern van Ruinerwold een opfrisbeurt gaan krijgen om zodoende weer klaar te zijn voor het nieuwe speeltuinseizoen. Ook hiervoor zijn we nog op zoek naar vrijwilligers, die willen helpen. Er zal een nieuw toestel geplaatst gaan worden in de speeltuin aan de Mandehof. Er zullen kleine reparaties uitgevoerd worden, het zand wordt ververst en alle toestellen worden weer opgepoetst. Ook zijn we op zoek naar mensen die koffie, thee en/of een lunch willen verzorgen. Uiteraard tegen vergoeding van de kosten.
Al met al is er een boel te doen. U kunt de Facebookpagina van de Woldklimmers volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Hopelijk hebben we aan het eind van het jaar er een prachtige plek bij waar kinderen van Ruinerwold volop het natuurlijk spelen kunnen ervaren en waar wij als speeltuinvereniging samen met de kinderen mooie activiteiten kunnen gaan organiseren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.