Afdelingsbijeenkomst Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu Ruinerwold 19 september 2022, uitgaanscentrum De Klok Ruinerwold
Rond 10 voor 8 heet de voorzitter, Alida Rooze, iedereen van harte welkom op de 1e afdelingsavond van het nieuwe seizoen. Aanwezig zijn 54 leden, mv. Marieke Ludwig (gastspreekster) en mv. Janny Roggen (Provinciaal bestuur)

Na de gebruikelijke mededelingen is het woord aan Janny Roggen, voorzitter (en enig bestuurslid) van het provinciaal bestuur. Mevrouw Roggen was niet in de gelegenheid ons jubileum feest in april bij te wonen maar had de belofte gedaan om dan op een ander moment te komen om de afdeling te feliciteren. Mv. Roggen stelt ons eveneens kort op de hoogte van de bestuur ontwikkelingen in het provinciaal bestuur. Nadat er in eerste instantie geen kandidaten gemeld waren voor het bestuur is er nu een groep van 9 dames die graag willen toetreden en deze hebben zich kandidaat gesteld. Op 28 oktober zal e.e.a. afgehandeld worden in een speciale ledenvergadering.

Alida Rooze bedankt Janny Roggen voor haar bezoek en overhandigt haar een vaasje met bloemen. Na een 2e kopje koffie is de beurt aan Marieke Ludwig-Ruitenberg. Marieke Ludwig is sinds 2010 cardioloog en oprichter van Ludwig Kliniek in Bedum. Mv. Ludwig is de eigenaar-cardioloog en tevens verzekeringsarts. De kliniek bestaat nu 2 jaar. Deze cardiologiekliniek is begonnen om meer aandacht te kunnen geven aan het vrouwenhart. Dit is nodig omdat hart- en vaatziekten zich bij vrouwen anders presenteren dan bij mannen en daardoor moeilijker herkend worden.

Belangrijk om te weten is dat uiteindelijk 1 op de 3 vrouwen sterft aan hart- en vaatziekten. Gebleken is dat vrouwen langer doorlopen met klachten en het ook vaker afdoen als onbelangrijk, vrouwen komen niet genoeg voor zichzelf op. Mv. Ludwig vertelt ons dat het aantal hart- en vaatziekten bij vrouwen toeneemt, dit komt doordat er meer vrouwen zijn gaan roken, ze minder bewegen en minder vaak overlijden aan andere ziektes. Er zijn verschillende hart ziektes/afwijkingen. Hartaanval/hartinfarct, hartritme stoornissen, hartspierziekten, hartklep afwijkingen en aangeboren hartafwijkingen. Hoe komt het nu dat dat de symptomen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen? De kransslagaders, waarin aderverkalking kan ontstaan hebben bij vrouwen meer vertakkingen waardoor problemen op ander plaatsen ontstaan. Wat kunnen symptomen zijn? Kortademigheid, strak gevoel (“mijn BH zit zo strak”), vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen, pijn in de kaken, duizeligheid, misselijkheid. Wat verhoogd het risico? Roken (met stip op 1), migraine, reuma, darmziekten, zwangerschapsvergiftiging, vroege overgang. Wat kun je doen? Niet roken, gezond eten, veel bewegen, gewicht op peil houden, cholesterol laten controleren, bloedsuiker laten controleren. En.. leer reanimeren! Gelukkig zijn er steeds meer (mannelijke) huisartsen die onderkennen dat het vrouwenhart er anders uitziet dan een mannenhart en dat dit een andere behandeling behoeft. Het is duidelijk dat mv. Ludwig een passie heeft voor haar werk, het was een enthousiast en duidelijk verhaal! Voor meer informatie: www.ludwigkliniek.nl

Onze voorzitter bedankt mv. Ludwig met een envelop en een bos bloemen! Om 21.40 sluit de voorzitter de avond af met een wel thuis voor iedereen. De volgende bijeenkomst is op 27 oktober, de avond wordt dan verzorgd door het eendagsbestuur.

Ook een keer op een afdelingsavond komen? Altijd vrijblijvend een keer komen kijken, de aanvang van de avonden is 19.45 uur bij uitgaanscentrum “De Klok” (ingang achterzijde). www.vrouwenvannuruinerwold.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.