Andre de Jong en hond Turbo naar NK Dog Dance

IMG_8685.PNG
In het Drentse Ruinerwold staat komend weekend het Nederlands Kampioenschap dogdance op de planning. Deze sport, die oorspronkelijk uit Amerika komt, is nog niet zo bekend in Nederland. Andre de Jong uit Dommelen wil daar verandering in brengen. Hij is lid van de Verenigde Valkenswaardse Hondenliefhebbers en doet mee aan het NK van komend weekend. ‘Het is mijn eerste deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Hoe hoog ik kan eindigen is moeilijk in te schatten. Maar belangrijker vind ik nog om meer mensen warm te krijgen voor deze sport.’

door Ties Cleven

De Jong heeft al wel vaker meegedaan aan andere wedstrijden. ‘Ik en mijn hond zijn begonnen met behendigheidswedstrijden. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om dat de hond door tunneltjes kruipt en over hekjes springt.’ Maar toen zijn hond geblesseerd raakte hield dat op. ‘De hondenfysiotherapeut raadde ons toen aan om het een stukje rustiger aan te doen’, vertelt hij. Dat bleek lastig. ‘Mijn hond heet Turbo, en met die naam kan hij natuurlijk niet rustig thuis blijven zitten. Toen ik wat anders ging zoeken om met mijn hond te doen, kwam ik op Youtube filmpjes tegen van dogdance. Dat leek me harstikke leuk. Vandaar dat we toen daarmee zijn begonnen.’

‘Bij dogdance gaat het erom dat de hond bepaalde trucjes zo mooi mogelijk uitvoert. Denk daarbij aan slalommen tussen mijn benen door, of achteruit lopen’, legt De Jong uit. Dit alles wordt in een zo vloeiend mogelijke combinatie uitgevoerd, op de maat van de muziek. ‘Uiteindelijk beoordeelt een jury dan welk duo de beste oefening heeft afgelegd. Maar het gaat er vooral ook om dat het publiek een mooie show te zien krijgt.’

Amerika

Oorspronkelijk is dogdance een Amerikaanse sport. Via Groot-Brittannië is de sport naar het Europese vasteland gekomen. In Nederland is het momenteel nog vooral populair in de noordelijke provincies. ‘Maar daar wil ik verandering in brengen. Samen met een collega geef ik daarom workshops dogdance in het zuiden van het land. Hopelijk kunnen we op die manier de sport ook in deze regio zo bekend mogelijk maken. En ik denk altijd maar zo: the sky is the limit.’

Over het NK van komend weekend weet De Jong niet goed wat hij kan verwachten. ‘Allereerst gaat het voor mij vooral om het plezier dat ik eruit haal. Het is voor mij pas de eerste grote wedstrijd in het dogdance. Ik reis dus niet naar Drenthe af omdat ik per se wil winnen. Dan kan trouwens ook niet’, denkt De Jong. ‘Als je hond zijn dag niet heeft kun je wel van alles willen, maar dat lukt dan toch niet.’

Plezier staat voor de inwoner van Dommelen dus voorop. ‘Maar dat is bij dogdance eigenlijk altijd. Je hoort in veel sporten dat de deelnemers elkaar van tevoren succes wensen. Bij ons gebeurt dat nooit’, zegt hij. ‘Bij ons wensen de deelnemers elkaar van tevoren plezier toe.’

Voor meer informatie over dogdance en de workshops van Andre de Jong kijk op www.dancingpaws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.