Bedrijfssafari verrast ondernemers Ruinerwold

bedrijfsafariFoto/tekst: Artizzl Media / Peter Nefkens

Met een vurig pleidooi voor de actie van Tourist Info De Wolden om voldoende leden in de hele gemeente te helpen, sloot Sietze Koetsier maandagavond de bedrijfssafari af. Hij deed dat namens de groep Ondernemend Ruinerwold. Tijdens het bezoek aan de heel verschillende bedrijven bleek nog maar eens dat iedereen wat aan elkaar kan hebben.

Bert Bal van recreatiebedrijf De Toffe Peer heeft samen met Tineke zijn bedrijf verder gemoderniseerd. Hij somde moeiteloos een lange lijst van bedrijven uit Ruinerwold op die daar een goede bijdrage aan hebben geleverd. Zijn boodschap was duidelijk, die van Sietze Koetsier aan het eind van de rit in café De Kastelein ook: Tourist Info De Wolden gaat prima samen met het lokale TIP-kantoor in Ruinerwold. Ze hebben allebei een ander doel en bijten elkaar niet.

De safari werd georganiseerd door Ondernemend Ruinerwold, in samenwerking met de Ruinerwoldse Handelsvereniging, Tourist Info De Wolden, Ruinerwold.info, Op ’t Wold en de belangenverenigingen van Ruinerwold, Berghuizen en Oosteinde. De ruim vijftig deelnemers, bijna allemaal op de fiets, kwamen soms bij bedrijven waarvan ze nauwelijks wisten wat daar gebeurt, zoals Kledingverhuurbedrijf De Bonte Koe, agrarisch bedrijf van de familie Timmerman, De Toffe Peer, rvs en aluminium producten van Warner Eemten en het kenniscentrum voor instructeur, ruiter en paard van Emiel Voest en Chaja Kolthoff.

Verkleedkleren

Bij de verkleedkleren, een assortiment van meer dan 20.000 kostuums, neusden de deelnemers nieuwsgierig tussen de rekken door. Bij het boerenbedrijf van Frits Timmerman aan de Dr. Larijweg hoopte een deel van de groep op een bevalling van één van de koeien, die er strak tegenaan hing. Timmerman vertelde trots over de groei die zijn bedrijf heeft doorgemaakt, met een dislocatie aan Dijkhuizen waar plaats is voor 225 stuks jongvee. In totaal heeft Timmerman 260 koeien te melken en is er plek voor 325 dieren. ‘Want het is wel de bedoeling om door te groeien.’

Op het terrein van Timmerman werd iedereen verblijd met een broodje knakworst van de enige echte knakworstman van Nederland, Bert Koetsier. Een product dat langzaam maar zeker weer terrein wint. Bij De Toffe Peer was er enthousiasme over de recreatiewoningen van de familie Bal en zag menigeen zich al een nachtje doorbrengen in de plaggenhut. ‘Er komt nog een tweede plaggenhut bij’, verzekerde Bert Bal. Ook hier is de groei er nog niet uit.

Voor zichzelf begonnen

Verder in het donker op de fiets ging het naar Warner Eemten aan de Larijweg, die met zijn roestvrijstaal- en aluminiumproducten onder meer zaken doet met jachtbouwers als Huisman Shipyard in Vollenhove en Vitters in Zwartsluis. Hij vertelde nooit spijt te hebben gehad dat hij zeven jaar geleden voor zichzelf begon. Vanuit zijn werkplaats bouwt Warner heel geduldig aan zijn rvs-producten.

Wat vele meefietsende ondernemers niet wisten, was dat op het land achter Eemten ook een bedrijf zit: Outdoor Sport Drenthe van Daan Voest en Frank Wagter. Na twee jaar achter de ijsboerderij van Lydia van der Linde gezeten te hebben, volgde de verhuizing, omdat Lydia ook aan het uitbreiden is. ‘Als wij na een drukke dag hier even uitblazen en achter over de weilanden kijken, zeggen we tegen elkaar dat Ruinerwold wel heel mooi is’, aldus Daan Voest.

Op deze locatie is een survivalbaantje gemaakt en kunnen tal van outdoor activiteiten gedaan worden, door jong en oud. Tevens wordt met Henk Westerbeek van café De Kastelein samengewerkt met een klootschietarrangement en ook met Lydia van der Linde wordt een en ander samen gedaan.

Problemen oplossen

Bij Daans vader Emiel Voest draait het met zijn Freestyle Academy om paarden. Ook hier opengevallen monden bij het verhaal van Voest, die zich zo langzamerhand een stevige vooraanstaande plaats heeft verworven in hippisch Nederland. Vanuit heel Nederland komen mensen uit de paardenwereld met hun edele viervoeter naar Ruinerwold om te leren of om paardenproblemen op te lossen.

Voest vertelde en passant dat op twee andere locaties in Nederland ook al les wordt gegeven volgens zijn methode, vooral ook omdat hij helemaal volgeboekt is. Ademloos luisterden de mensen, terwijl Chaja met haar paard een demonstratie gaf in de rijbak. ‘Dit is ook Ruinerwold’, concludeerde één van de deelnemers op de terugweg naar De Kastelein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.