Bedrijvig

Ruinerwold is een bedrijvig dorp met een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een openbare en een christelijke basisschool, een sporthal met sportvelden, een supermarkt met postagentschap, verschillende andere winkels en bedrijven en vele horecagelegenheden, waaronder ook een uitgaanscentrum. Het voormalige zwembad tussen Ruinerwold en Koekange is omgebouwd tot forellenvisvijvers met minicamping. Ruinerwold telt 2835 inwoners.

Ruinerwold telt 29 rijksmonumenten en 14 provinciale monumenten.

De Nederlands Hervormde kerk, die buiten het dorp in het buurtschap Blijdenstein staat. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw hoewel sommige onderdelen nog enkele eeuwen ouder zijn.

Het voormalige gemeentehuis aan Dijkhuizen is een bijzonder pand. Het gebouw is in 1903 in neorenaissancestijl herbouwd, onder architectuur van Gerhardus Otten.

In het parkje aan Dijkhuizen is het beeld ‘Boenende Boerin’ te zien. Het bronzen beeld is vervaardigd door Bert Kiewiet.

Ruinerwold telt een groot aantal monumentale boerderijen, waarvan er twee als museumboerderij zijn ingericht: aan de Dokter Larijweg staat De Karstenhoeve uit de zeventiende eeuw en aan het Boerpad staat Van Bovendijk, een nog in gebruik zijnde klassieke boerderij.

Aan de weg Haakswold naar Meppel is begin 20e eeuw op nummer 8 een opzichtige chinoiserie aan een 19e-eeuwse boerderij vastgebouwd als ouderwoning. Dorpstimmerman Klaas Smilde bouwde dit in opdracht van de eigenaar van de boerderij die het originele bouwwerk had gezien en een ansichtkaart ervan meenam van de wereldtentoonstelling in Parijs. Oorspronkelijk bevond zich ook een Chinees-Hollands bruggetje voor het huis, maar bij de verbreding van de Haakswold, is deze verdwenen.

In april biedt de Dokter de Larijweg jaarlijks een bijzondere aanblik met ongeveer 1400 bloeiende perenbomen langs de oude boerderijen.

Bijzonder is verder Opoe’s Erfenis aan Dijkhuizen, een winkeltje annex museum met keukentextiel en oud-Hollands snoepgoed.

Tussen de Dokter Larijweg en de Wolddijk bevindt zich de grootste grasdrogerij van Nederland.

Inwoners van Ruinerwold worden ook wel ‘Spekbraanders’ genoemd. Dit in verband met de vele varkenshouderijen en biggenfokkerijen die vroeger in Ruinerwold aanwezig waren.

Evenementen/bezienswaardigheden

– Oldtimerdag (3e zaterdag augustus)
– Openbare perenverkoop (1e zaterdag in oktober)
– Boeldag museumboerderij Karstenhoeve (1e zaterdag oktober)
– Dijkhuizenrun (1e zaterdag september)
– Lummeldagen (juli)
– Zomerfeest (september)
– Karstenhoevefair Meuk en Leuk (laatste zondag van oktober)
– Kerstrondje (2e weekend december)