Bekende horeca uitgaansgelegenheid De klok sluit de deuren

Na 58 jaar komt er een eind aan het bekende horecabedrijf, uitgaanscentrum De Klok in Ruinerwold. Met ‘pijn in het hart’ is de beslissing genomen om de deuren van het familiebedrijf per 1 juni te sluiten. Leffert en Bertha Klok (beiden 71 jaar) willen het rustiger aan gaan doen. Zoon Johan, heeft als mede-eigenaar daarom ook besloten te stoppen. Het pand is inmiddels verkocht. De nieuwe eigenaar heeft er vooralsnog geen horecaplannen mee.

Het pand Dijkhuizen 33 is sinds 1832 in gebruik als logement. En ook de oudste horecazaak in het dorp. In 1965 namen Jan en Grietje Klok, cafe Dijkhuizen over en begonnen daar onder de naam café de Klok met een zaaltje voor bruiloften en partijen. Onder leiding van Leffert en Bertha groeide het uitgaanscentrum in de jaren ‘80’ uit tot een begrip in de regio. In de hoogtijdagen, was de discotheek/dancing wekelijks afgeladen vol met feestgangers. Elk weekend traden er bekende bands en artiesten op. Waarbij sommigen net aan het begin stonden van een glansrijke zangcarrière. De Volendamse zanger Jan Smit bijvoorbeeld, die vroeg of hij eerder kon komen om eerst voetbal te kijken in het café, of Jannes die nog graag iets langer wilde optreden. Henk Wijngaard die maar liefst vijfentwintig keer kwam optreden bij De Klok. Een Limburgse coverband die door een hevige sneeuwstorm veilig Ruinerwold wist te bereiken en bij aankomst toch nog een muurtje schampte. Het zijn zomaar een paar anekdotes, maar ze zouden er gerust een boekwerk mee kunnen vullen!

Sociale aspect
Zoon Johan, met een koksdiploma op zak kwam in de jaren ‘90’ ook in de zaak, en samen bouwden ze het uit tot een multifunctioneel bedrijf waar eten en drinken een prominente rol speelden. Meerdere generaties wisten de weg te vinden naar De Klok. En vanachter de bar zagen ze dan ook menig romance ontstaan, liefdes opbloeien of uiteenvallen. Bertha: ‘Het sociale aspect is ook het mooiste van dit vak. Van allerlei pluimage kwamen ze over de vloer. Boeren, burgers en soms een burgemeester. En al die verhalen. Soms was je net een maatschappelijk werker!. Alle krantenartikelen, berichten en ontvangen (huwelijk & geboorte) kaartjes heb ik nog bewaard. Een prachtige tijd was het’.

Leffert is het daar roerend mee eens. ‘We hebben altijd met veel plezier in de horeca gewerkt. Zoals in elk bedrijf waren er ups en downs. Maar wij kijken vooral heel positief terug op onze ‘Klok jaren’. Dat waren; discoavonden, de zondagmiddagen, feestavonden, bruiloften en caterings die we mochten verzorgen. We hebben altijd enorm geboft met de vele goede en trouwe werknemers, die gedurende de afgelopen jaren werkzaam bij ons waren. En ook met de vele (lokale) leveranciers, waarmee wij vaak al vanaf het eerste begin zaken mee deden. Productieve jaren waarin vele herinneringen zijn gemaakt’.

Het is mooi geweest
Maar het is ‘tijd voor wat anders’ zo geven ze alle drie aan. Bertha: ‘Als ondernemer heb je goede en minder goede tijden. En ook wij hebben het nodige meegemaakt. Door het veranderende uitgaansleven, vele regelgeving is een gezonde toekomst lastig. Daarom hebben wij het gezamenlijke besluit genomen om Dijkhuizen 33 te verkopen. Ook Johan staat volledige achter de genomen beslissing. ‘Met het oog op de toekomst betekend dat investeren in het pand en extra personeel. En dat laatste, daar is ook moeilijk aan te komen. Bovendien zijn er overal veel evenementen bijgekomen, je kunt bijna niets meer plannen! De coronatijd zijn we gelukkig nog redelijk doorgekomen. Maar het is een optelsom. Ik denk dat het zo goed is geweest. Wat ik straks ga doen, weet ik nog niet! Vermoedelijk iets totaal anders dan de horeca. Tot de zomer concentreren we ons nog ‘De Klok’. En kunnen we voorzichtig al wat afscheid nemen van de clubs en verenigingen die hier nog wekelijks zijn’. Een groots afscheid komt er niet, wel staat er nog een reünie van oud-Klokgangers op de planning.

11 gedachten over “Bekende horeca uitgaansgelegenheid De klok sluit de deuren

 • 19 januari 2023 om 11:21
  Permalink

  ik heb nog bij Leffert in de klas gezeten op de lagere school.

  Beantwoorden
  • 19 januari 2023 om 19:02
   Permalink

   We hebben daar veel zondagavonden genoten met het ploegje uit Ijhorst (
   ‘de rieverst’)wat heb ik daar mooie herinneringen aan.met Erik Bakker,Bert Krikken,Jelle zomer,Martin Vos, Paul Smilde en Roel Broekhuizen en ik Arnold Bloemhof.

   Veel geluk allemaal voor de toekomst.
   Bedankt voor alles!

   Groeten Arnold Bloemhof.

   Beantwoorden
 • 19 januari 2023 om 12:59
  Permalink

  Heel jammer, maar begrijpelijk. Ik heb er veel mooie jaren gekend. Mijn dochter gaat nu ook heen en vindt het ook erg jammer dat het stopt. Onderdeel van mijn en ook haar jeugd. Top plek!

  Beantwoorden
  • 19 januari 2023 om 17:56
   Permalink

   Hier ook een dochter pissig hhah geen teenage party meer

   Beantwoorden
   • 19 januari 2023 om 17:57
    Permalink

    Maar mooie tijden beleefd daar zelf…. op fietsie van meppel erheen

 • 19 januari 2023 om 13:17
  Permalink

  Niet vergeten Jan en Zwaan die hebben er jarenlang opgetreden, jammer dat het gaat sluiten.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2023 om 13:57
  Permalink

  Jammer maar onvermijdbaar dat ze stoppen.
  Mooi plekkie voor appartementen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2023 om 15:59
  Permalink

  Hier in de klok gezellige tijden gehad.hier hebben mijn man en ik elkaar leren kennen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2023 om 17:57
  Permalink

  in de jaren 80 en 90, elk weekeinde op de zaterdagavond en de zondag dronken naar huis….. niet best niet best

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.