Beleidsregels TONK

Het college heeft beleidsregels vastgesteld voor de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Dit is een rijksregeling voor steun aan mensen die door de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt.

Het gaat hierbij om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke kosten, niet om een inkomensondersteunende regeling. De tijdelijke noodmaatregel TONK geldt van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Vanaf 1 maart kan een aanvraag worden ingediend. Met deze beleidsregels stelt het college de normen vast voor de hoogte van de tegemoetkoming, de hoogte van de inkomensterugval, de duur en de doelgroep van de TONK.

Door de coronacrisis staat de bestaanszekerheid van veel mensen onder druk omdat zij hun noodzakelijke kosten niet kunnen betalen. Het kabinet heeft de urgentie ingezien om deze huishoudens te ondersteunen met een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en heeft hiervoor middelen beschikbaar heeft gesteld. De TONK kan helpen om de problematiek door de corona-crisis te dempen. Gemeenten hebben beleidsvrijheid over hoe ze de TONK zullen inzetten en op welke manier deze gebruikt kan worden.Het gaat hierbij om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke kosten, niet om een inkomensondersteunende regeling. De tijdelijke noodmaatregel TONK geldt van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Vanaf 1 maart is het mogelijk om een aanvraag in te dienen.

De financiële gevolgen zijn
Via de tijdelijke noodmaatregel TONK wordt een ruimere toegang tot het instrument van de bijzondere bijstand geboden. Daartoe wordt €130 miljoen extra aan het gemeentefonds toegevoegd. Uit dat bedrag dienen tevens de uitvoeringskosten van de TONK te worden voldaan. In april wordt €65 miljoen voor het eerste kwartaal aan het gemeentefonds toegevoegd. Begin juli zal een tussentijdse meting plaatsvinden. Dan zal op basis van de dan geldende situatie rondom de maatregelen tegen het coronavirus de inzet voor het tweede kwartaal van 2021 worden gewogen. De afspraken over de beleidsinzet zullen, net als de lopende steunpakketten, gelden tot 1 juli 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.