Bescherm de wilde narcis in uw tuin

De wilde narcis, ook wel Drentse Poasbloem genoemd, is een inheemse bollensoort, die oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden was en daarna werd geïntroduceerd op Drentse boerenerven. Echter, in de loop der jaren is de soort zeldzaam geworden en actie is nodig om deze karakteristieke bloem te behouden. Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe slaan de handen ineen en zijn het project Drentse Poasbloem gestart.

(Boeren)erven zijn in de loop van de tijd veranderd naar een meer modern erf, worden heringericht en intensiever onderhouden en dit heeft negatieve consequenties voor de wilde narcis. De soort lijkt op de meest gekweekte variant van de narcis, de trompetnarcis en dat helpt uiteraard niet mee bij het behoud. Met het project willen de provincie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe de wilde narcis onder de aandacht brengen bij erfeigenaren, groeiplaatsen in stand houden en partners stimuleren de soort te herintroduceren op erven en in half natuurlijke hooilanden en beekdalen. Tot slot wordt er een bollenbank opgericht waar wilde narcissen (tijdelijk) onderbracht worden.

De belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de wilde narcis zijn herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse tuinen. De bol is niet heel kritisch wat betreft zijn groeiplaats, maar kan niet tegen te vroeg maaien. Dan heeft de bloem namelijk geen kans om zaden te vormen en te verspreiden en worden er te weinig voedingsstoffen afgevoerd. Staat de wilde narcis bij u in de tuin? Kijk op https://lbdrenthe.nl/projecten/wilde-narcis wat u kunt doen.

Voorlichtingsbijeenkomsten
Wilt u meer te weten komen over de wilde narcis en wat u voor deze bijzondere soort kunt doen? Landschapsbeheer Drenthe organiseert op zaterdag 16 maart 2019 twee voorlichtingsbijeenkomsten: in Ruinerwold en in Schoonebeek. Tijdens deze bijeenkomsten komt u meer te weten over het project, de wilde narcis en krijgt u tips wat u zelf kunt doen. Tijdens een korte route laten de deskundigen de wilde narcis zien zodat u het in de toekomst kunt herkennen. Wilt u deelnemen aan een van de bijeenkomsten? Dan is vooraf aanmelden verplicht en kan via onderstaand formulier.

Praktische informatie
Informatiebijeenkomst wilde narcis Ruinerwold
Datum: 16 maart 2019
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Locatie: Museumboerderij De Karstenhoeve
Adres: Dokter Larijweg 21, 7961 NL Ruinerwold
foto: Bertil Zoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.