Bewoners Blijdenstein pleiten voor 30 km zone

Bewoners van Blijdenstein hebben een verzoek ingediend bij Gemeente De Wolden om een gedeelte van Blijdenstein als 30 km/uur zone in te richten i.v.m. overlast (-snelheid) van het dagelijks verkeer.

In 2018 zijn er metingen geweest met betrekking tot de snelheid en de intensiteit op Blijdenstein. De metingen gaven aan dat er ongeveer 2000 motorvoertuigen per dag reden en de V85 (85% van de motorvoertuigen rijdt die snelheid of minder) was ongeveer 60 km per uur. In 2021 is er weer een meting gedaan en hier kwam uit dat de intensiteit iets minder was namelijk 1600 motorvoertuigen per dag en de V85 juist iets
omhoog was gegaan namelijk 68 km per uur. Om te zorgen dat de V85 weer naar beneden gaat is het van belang dat er nadrukkelijker wordt gehandhaafd op het feit dat er niet harder mag worden gereden dan de maximumsnelheid van 50 km per uur.

Afwisselend beeld op kort stukje weg
Het traject vanaf de provinciale weg, N375 tot en met de bebouwde kom 30 km/uur zone op de Kerweg/ Hoge Akkers te Ruinerwold is 1,5 kilometer. Het gedeelte van de bewoners dat men wil herinrichten als een 30 km/uur zone is ongeveer 150 meter lang. Dit betreft Blijdenstein perceel 9 tot en met de begraafplaats Blijdenstein t.h.v. perceel 4. ‘Als je dus de huidige situatie gaat aanpassen naar de door de bewoners gewenste situatie krijg je een erg afwisselend beeld (gezien vanaf de N375) van 80-60-30-50-30 km/uur op een relatief kort stukje weg. De huidige situatie (gezien vanaf de N375) van 80-60-50-30 km/uur is veel logischer en komt overeen met de weg inrichting’. Aldus het college.

Onderzoek
Het college is bereid om de mogelijkheden voor een (deels) nieuwe zuidelijke ontsluiting van Ruinerwold te onderzoeken. Om dit te organiseren is tijd en geld nodig. Om hierover goede en organisatie brede overwegingen te maken en prioriteiten te stellen willen B & W een voorbereidingskrediet van € 50.000 opnemen in de begroting van 2023 (via de kaderbrief). Ondertussen gaan ze dit jaar verder met interne voorbereiding evenals met de gesprekken met belanghebbenden.

Het doorgaande karakter van Blijdenstein
Het is geen eenvoudige opgave om het bewoonde gedeelte van Blijdenstein over een lengte van ca 320m doelmatig in te richten als een verblijfsgebied waarbij een snelheid van 30 km/uur van toepassing is. Alleen een bord plaatsen is niet voldoende. Maatregelen kosten geld. Een verhoogd plateau kost al gauw 35.000 euro. Daarnaast geeft een verhoogd plateau ook geluidsoverlast en kunnen er scheuren ontstaan in de
woningen die vooral hier dicht aan de weg staan. De weg heeft ook niet een verblijfsfunctie (hoge intensiteit) maar een belangrijke verkeersfunctie als doorgaande weg tussen Ruinerwold en de N375 waarbij de ontsluiting van het bedrijventerrein centraal staat. De maximumsnelheid van 50 km per uur is een reële snelheid gezien de functie van de weg en het advies van de politie.

Collegevoorstel burgerinitiatief Blijdenstein

Raadvoorstel burgerinitiatief Blijdenstein

Raadsbesluit burgerinitiatief Blijdenstein

Blijdenstein Ruinerwold

6 gedachten over “Bewoners Blijdenstein pleiten voor 30 km zone

 • 3 februari 2022 om 13:00
  Permalink

  30 km vanaf bord Ruinerwold, sluit aan tot aan rotonde.

  Beantwoorden
 • 4 februari 2022 om 20:24
  Permalink

  Te gek voor woorden. Rijd maar eens 30 daar, dan voel je gelijk dat het onzinnig traag is.

  Beantwoorden
 • 6 februari 2022 om 17:46
  Permalink

  Ik kom daar heel regelmatig langs en als ik eerlijk ben zie ik daar nooit iemand op straat, zelfs niet in de berm of in de tuinen. Wel ligt of heeft er een hele poos plastic speelgoed in de berm gelegen, wat blijkbaar niemand de moeite waard vond om het op te halen/ op te ruimen.
  Het is zeker waar dat als ik uit het dorp kom en door de bocht ben, dat ik meestal al optrek naar de 60 kilometer per uur, bij het bord einde Ruinerwold rijd ik dan al 60.
  Als je daar meer beweging zou zien, zou je automatisch de snelheid al aanpassen, nu lijkt me 30 daar onzin.

  Beantwoorden
  • 10 mei 2022 om 09:41
   Permalink

   Beste Randolf,
   als er op een rustige(!) dag al meer dan 3000 auto’s, vrachtwagens en busjes vlak langs je raam of je heg rijden, waarvan 80% harder dan 50 rijdt, is het vrij logisch dat je je niet op straat of in de berm waagt.

   Beantwoorden
  • 12 mei 2022 om 16:18
   Permalink

   PS: als je het verschil niet ziet tussen een “Boerenprotest-trekker” en achtergelaten speelgoed rij je dus te hard.

   Beantwoorden
 • 14 februari 2022 om 16:09
  Permalink

  Hoeveel mensen wonen daar? Staat dat in verhouding tot het aantal automobilisten die zich aan zouden moeten passen? Beter de huidige maximum snelheid handhaven.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.