bibliotheken krijgen speciale boeken voor laaggeletterden
Woensdagmiddag overhandigde de heer Korver namens de Lions De Wolden een collectie boeken in eenvoudige taal aan de bibliotheken in de Wolden. In Nederland is 1 op de 9 mensen tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd. Laaggeletterden beheersen de taal onvoldoende om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Voor de gemeente De Wolden betekent dit dat zo’n 3.000 inwoners minder taalvaardig zijn. Tweederde van deze groep is van Nederlandse afkomst.
Ook deze mensen willen heel graag boeken lezen. Geen boeken die geschreven zijn voor kinderen, maar boeken die volwassen onderwerpen behandelen en in begrijpelijke, eenvoudige taal geschreven zijn. Deze boeken in heldere taal worden de laatste jaren meer en meer geschreven. Deze boeken waren nog nauwelijks in De Wolden aanwezig. Met een donatie van De Lions heeft de bibliotheek nu een fikse collectie kunnen aanschaffen. Een greep uit de titels: Reis om de wereld in 80 dagen, Kees de jongen, Het leven van Anne Frank, Willem Alexander en Verhalen van de spin Anansi. Er zijn ook stripboeken en (beeld)woordenboeken aangeschaft. De collectie is in vieren gedeeld en zal wisselen tussen de vier bibliotheken van De Wolden.
De bibliotheken in Ruinen, Ruinerwold, De wijk en Zuidwolde beschikken over een TaalPunt.
Bij deze Punten kan iedereen terecht die beter wil leren lezen en schrijven of digitaal vaardiger wil worden. Getrainde taalvrijwilligers ondersteunen en begeleiden de deelnemers. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van bestaand taalaanbod. De coördinator bepaalt in het eerste gesprek welk aanbod het beste past.
Er zijn nog veel vrijwilligers nodig om de cursisten te ondersteunen. Vrijwilligers krijgen een training van vier dagdelen en kunnen zich opgeven bij info@taalpuntdewolden.nl. Er zijn nog enkele plaatsen voor de training op 25 september, 2, 9 en 30 oktober. Foto: B.Spin