Blauwe supermaan te zien

De maan was deze nacht een “blauwe supermaan”: wat is het en hoe spectaculair is het? Vannacht was het volle maan, maar niet zomaar eentje. Wie hemelwaarts keek, kon een blauwe supermaan zien. Een supermaan, omdat de volle maan dichter bij de aarde stond dan gemiddeld. Een blauwe maan, omdat het de tweede volle maan op één maand tijd was. De combinatie van die twee factoren komt niet zo vaak voor.

Zeldzaam en dichtbij
Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer. Dat is bijna tien keer de omtrek van de aarde, of 320 autoritten van Utrecht naar de zuidkust van Frankrijk. Bij de supermaan staat de maan een stuk dichter bij ons dan dat gemiddelde, namelijk 357.000 kilometer. Dat is het perigeum, de kortste afstand tussen maan en aarde. Als de maan op het verst van de aarde is (het ‘apogeum’) dan is de afstand net iets meer dan 400.000 kilometer.

Dat er twee keer in dezelfde maand een volle supermaan is komt niet vaak voor. De laatste keer gebeurde dat in 2018, en voor de volgende keer moeten we wachten tot 2037. Daar komt dan ook de Engelse uitdrukking voor een zeldzame gebeurtenis vandaan: ‘once in a blue moon. Het natuurverschijnsel was voor het eerst sinds 2009 te zien en verschijnt pas weer in 2037. Foto: L. van Elp/Ruinerwold

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.