Boerendrokte bij De Karstenhoeve

Zaterdag 1 september van 11.00 uur tot 16.00 gaat de tijd weer 100 jaar terug tijdens de boerendrokte. Deze dag staat in het teken van de oogst. De knechten zijn druk bezig het kaf van het koren te scheiden. Zoals in die tijd gebruikelijk werden ze door de meid op tijd voorzien van een borreltje om de “gang ”er een beetje in te houden. De ene knecht kan er beter tegen dan de andere. Er loopt zelfs een knecht rond met wel een heel bijzondere vraag!

In het voorhuis zijn de meiden aan het wecken voor de wintervoorraad. Zuurkool wordt op traditionele wijze ingemaakt in Keulse potten en appeltjes gedroogd.
De oudtante van vrouw Karsten is “uut de tied koom’n” en een nicht is gestuurd door de familie om een delicate kwestie betreffende de verdeling van de erfenis aan de orde te stellen. Vrouw Karsten voelt zich in haar eer aangetast en er ontstaat dan ook een heftige discussie. Er staat vandaag een boeldag op stapel waar ook de spullen van tante Margje zullen worden geveild waar niemand van de familie belangstelling voor had. De pander zal deze zaken ( uiteraard met de nodige kwinkslagen) aan de man proberen te brengen.
De dominee komt langs om een extra geldelijke bijdrage te vragen voor de diaconie. Door de droogte verwacht men een slechte oogst en zullen er meer mensen een beroep op de diaconie moeten doen om de winter door te komen en vrouw Karsten heeft als voorzitster van de Zusterkring nog wat “vrouwenzaken”met hem te bespreken. Hoe zal de dominee dit nu weer oplossen? De dokter, veearts op zijn oude motor en de negotieman , zij komen allemaal weer langs en zorgen voor veel reuring en spektakel in het authentieke voorhuis en op het prachtige boerenerf van de familie Karsten. Komt u ook een kijkje nemen?

Voor info: Museumboerderij De Karstenhoeve, Dokter Larijweg 21, Ruinerwold. Telefoon: 0522-481447 of info@karstenhoeve.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.