Boerendrokte en wagenspel vallen in de smaak

Op zaterdag 2 september, van 11.00 uur tot 16.00 uur, vond bij De Karstenhoeve de laatste Boerendrokte van dit jaar plaats. Met de winter voor de deur begonnen we die dag met het treffen van voorbereidingen om onze voorraden aan te leggen.

Op het programma stond onder andere het oogsten van rogge met een vlegel, het opslaan van voorraden turf en stookhout, en het maken van dokken om tochtgaten af te dichten. De meiden waren druk bezig met het spinnen van wol en het inmaken van groenten, naast hun dagelijkse werkzaamheden.

Tijdens de Boerendrokte had een tbc-patiënt behoefte aan warmte en vroeg om een klein kacheltje om turf te stoken. De dokter velde zijn eigen oordeel hierover. Ondertussen maakte men zich zorgen over opoe, die koortsig en verward was. De dokter, die toevallig bij de tbc-patiënt op bezoek was, werd ook in het voorhuis ontboden om opoe te onderzoeken. Gelukkig ontdekte hij al snel de oorzaak van haar klachten.

Op de boerderij was er ook een huurder die dacht aanspraak te kunnen maken op een vrijgekomen pachtboerderijtje. Hij had zijn huisraad al op het erf gestald, wat bij boer en vrouw Karsten niet in goede aarde viel. Ze lieten hem dat duidelijk weten. Om 16.15 uur werd de dag afgesloten met het Wagenspel 2023 genaamd “Beetje Dom”. En dit viel behoorlijk in de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.