Burgernetdeelnemers maken De Wolden veiliger

Stelt u zich voor. U ziet twee mannen met bivakmuts bij de achterburen uit een raam klimmen. U belt de politie om de inbraak te melden. Ondertussen ziet u de mannen in een blauwe bestelbus de straat uit rijden. Gelukkig kunt u een goed signalement van de mannen en de auto geven. De politie gaat direct naar ze op zoek en start een Burgernetactie.
Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een paar minuten later een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar de twee mannen in hun blauwe bestelbus. Een paar straten verderop ziet een oplettende Burgernet-deelnemer twee mannen een blauwe bestelbus in een garagebox parkeren. Hij belt gratis via 0800-0011 naar de meldkamer om de centralist te laten weten waar hij de mannen heeft gezien. De centralist speelt de informatie direct aan de politie door. Nog geen kwartier later kan de politie de twee verdachten in de garagebox aanhouden.

Burgernet werkt
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de wijk te vergroten. Burgernet wordt uiteraard niet alleen ingezet bij inbraken. Ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval kan de politie via Burgernet vragen of mensen in de buurt meekijken. Buurtbewoners die zich hebben aangemeld, ontvangen een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie.

Ook in De Wolden
Gemeente De Wolden doet sinds november 2014 mee aan Burgernet. Het deelnemerspercentage toen was 2,1% , nu is dit 8,1%! Dat is een groei van 6% ten opzichte van de start in januari. Dat betekent dat ruim 1915 Woldenaren zich hebben aangemeld bij Burgernet of de Burgernetapp hebben gedownload. Hoewel ruim acht procent best goed is, zien de gemeente De Wolden en de politie graag dat het aantal deelnemers verder toeneemt. Hoe meer hoe liever! Doe ook mee! Inmiddels zijn er al 1,6 miljoen Burgernetdeelnemers in Nederland. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer Burgernetacties met succes kunnen worden afgesloten. Meldt u aan als deelnemer op www.burgernet.nl. Want samen kunnen we onze buurt veilig houden. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. Ga naar www.burgernet.nl.