De Karstenhoeve: Waan je in 1920

Vergeten ambachten komen weer tot leven. Bij de Karstenhoeve in Ruinerwold is het mogelijk om het boerenleven uit de jaren ’20 van de vorige eeuw te beleven. Op 27 mei, 1 juli, 22 juli en 2 september, van 11.00 uur tot 16.00 uur, wordt er tijdens Boerendrokte druk gewerkt in en rond de boerderij.

Museumboerderij de Karstenhoeve stamt uit de zeventiende eeuw en is eeuwenlang bewoond geweest door een rijke boerenfamilie. Het prachtige voorhuis is grotendeels authentiek en ingericht alsof de boer elk moment kan binnenlopen. Zo is daar de keuken met zijn mooie schouw en antieke tegels, de weck in de kelder, en de chique pronkkamer en de opkamer. In het achterhuis bevindt zicht niet alleen de veestalling, maar ook de karnmolen, de gereedschappen en de koetsen van de boer. De Karstenhoeve is gelegen aan de karakteristieke zeven kilometer lange Dokter Larijweg met zijn meer dan duizend perenbomen.

Boerendrokte

Tijdens Boerendrokte ziet men hoe het vroeger toeging op de boerderij. Het werk is nooit klaar voor de meiden: er wordt gepoetst, genaaid, gekarnd en ook wordt er gebakken en gekookt. Bezoekers kunnen proeven van ouderwetse gerechten die ter plekke in het ovenhuisje bereid worden. Ook de knechten hebben dagelijks werk zat. De koets moet nog gerepareerd en opgepoetst worden (want de boer wil zo weg) , opoe zeurt en de TBC-patiënt moet worden verzorgd. Als dan ook nog de negosiekeerl, de kalverschetser en een stel ongure landlopers langs komen, is het een hele boerendrokte. Waan je in 1920 en beleef het mee. Kinderen mogen helpen met de klussen, er is een ouderwetse speelhoek en er kan een ritje op de ponykar worden gemaakt.