De top 5 Surinaamse recepten

De Surinaamse keuken is ook in Nederland erg populair. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker er wordt gekookt in Suriname De bekendste gerechten en dus ook de meest populaire laten we hier de revue passeren.

Surinaamse bami
Heel populair in Nederland is Surinaamse bami. Dit is heel wat anders dan de bami die we bij de Chinees halen. Doet de Chinese kok er alleen een beetje prei en ham doorheen, de Surinamers weten er wel raad mee. Rijk gevuld is hun bami, die uiteraard zelfgemaakt is en daardoor ook net wat anders smaakt dan de bami die je misschien gewend bent. Ook speciale kruiden uit de Zuid-Amerikaanse keuken komen er aan te pas om de bami extra kruidig te maken. Natuurlijk wordt het gerecht gegeten met kip.

Roti, hét Surinaamse gerecht dat iedereen kent
Als je aan Surinaams eten denkt dan komt bij veel mensen als eerste roti naar boven. Dit gerecht is echt typisch voor de Surinamers en dankzij de vele restaurants waar je het kunt afhalen of die het thuis bezorgen wordt het steeds populairder. Er zijn zelfs steeds meer Nederlanders die zelf roti maken. Ze krijgen het recept van een Surinaamse vriendin of buurvrouw, die het gerecht wellicht wel eens voor haar Nederlandse vrienden heeft gemaakt. En dat bevalt dan zo goed dat ze het zelf ook eens willen proberen. Roti moet je geproefd hebben wil je kunnen zeggen dat je de Surinaamse recepten kent.

Joodse invloeden in Surinaamse Pom
In Surinaamse Pom zien we Joodse invloeden terug. Het gerecht heeft als basis tayer, een knolsoort die in Suriname veel voorkomt. Omdat ze in Suriname dol zijn op kip wordt dit ook voor de pom gebruikt, samen met tomaat en kip. Dit Surinaamse eten wordt geserveerd met witte rijst en een lekkere salade. En natuurlijk een goed glas witte wijn. Het is een feestelijk gerecht dat vooral bij bijzondere gelegenheden wordt gemaakt.


Bruine bonen met rijst

Er is een populair Surinaams gerecht waar zelfs een bekend liedje over is gemaakt: BB met R, Bruine Bonen met Rijst. De Surinamers zijn er dol op. Misschien trek je nu een vies gezicht, want bruine bonen uit blik zoals we dat in Nederland kennen is nou niet bepaald een traktatie. Maar in Suriname weten ze er wel raad mee. Daar worden de bonen heerlijk klaargemaakt met typisch Surinaamse kruiden. De saus voor de bonen wordt verrijkt met kleine worstjes en kip. Heb je ooit BB met R geproefd, dan wil je nooit meer wat anders.


Pindasoep, een echte traktatie

Natuurlijk is een Surinaams buffet niet compleet zonder de echte pindasoep zoals Surinaamse moeders deze klaarmaken. Het is een soep die is gebaseerd op bouillon gemaakt van pindakaas. Maar let op: de soort pindakaas die hiervoor gebruikt wordt is erg bepalend voor de smaak. Wil je pindasoep maken, vraag dan een Surinaamse kok om raad. Op die manier wordt jouw pindasoep net zo lekker als die ze in Surinaamse restaurants op de kaart hebben staan.

Experimenteren met Surinaamse recepten
Als je eens wat anders wilt dan standaard Nederlandse kost, of als je bent uitgekeken op Italiaanse pizza’s of Turkse döner, dan is het leuk en lekker om te experimenteren met Surinaamse recepten. De gerechten zijn pittig en worden op smaak gebracht met typisch Surinaamse kruiden. Die zijn in Nederland ook zeker te krijgen, soms moet je er even goed voor zoeken. De Surinaamse keuken verdient het zeker om ontdekt te worden als rijke en smaakvolle aanvulling op ons typisch Nederlandse eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.