De Wolden gaat voor 66 procent opkomst

Gemeente De Wolden heeft de afgelopen weken vol ingezet op de opkomst bevorderende campagne ‘1 Stem van jou stuurt De Wolden aan’. Burgemeester Roger de Groot: “We vinden het enorm belangrijk om onze inwoners te infor-meren over de invloed die zij hebben op het beleid van gemeente De Wolden. En daarmee dus direct op hun eigen dorp, hun eigen leefomgeving.” Met de inspanningen van de campagne gaat De Wolden voor een opkomstpercentage van 66% tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

Verschuiving van taken
Gemeenten krijgen steeds meer taken die eerder door het Rijk werden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), maar ook jeugdzorg, de huisvesting van statushouders en de begeleiding van mensen met een beperking naar de arbeidsmarkt. Griffier Josee Gehrke: “De gemeenteraadsverkiezingen worden voor inwoners dus steeds belangrijker! Om woensdag 21 maart zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen, hebben we de afgelopen tijd veel aan opkomstbevordering gedaan.”

Gemeente op eigen kracht
De Wolden is in 1998 ontstaan op eigen kracht; ‘de gemeente die eigenlijk niet gepland was’. En nog typeert die eigen kracht de inwoners van De Wolden. Roger de Groot: “Neem als voorbeeld de 72 maatschappelijke initiatieven vanuit de samenleving die we via Initiatiefrijk De Wolden hebben ondersteund. Onze gemeenteraad heeft dit de afgelopen jaren mogelijk gemaakt door ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen.”

Online campagne
Om inwoners beter te bereiken, heeft de gemeente een (grotendeels) online campagne opgezet. Josee Gehrke: “We weten dat veel van onze inwoners gebruik maken van sociale media, zoals Facebook. Om hen op een laagdrempelige manier te vertellen waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen, hebben we hier heel veel gebruik van gemaakt.” De online campagne is gebaseerd op cijfers die voor De Wolden van belang zijn. Zo kwam het getal 1761 voorbij, dat staat voor het aantal jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar in de gemeente. Deze jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de online campagne. Roger de Groot: “Daarom wordt niet alleen via Facebook en Twitter, maar juist ook via Instagram de boodschap uitgedragen: ‘1 stem van jou stuurt De Wolden aan’. Deze boodschap wordt wekelijks extra ondersteund door een kort filmpje met de burgemeester.

Verkiezingskrant, dewoldenstemt.nl en slotdebat
Naast de inzet via sociale media is een verkiezingskrant De Wolden gemaakt, die huis-aan-huis is verspreid. In deze krant staan de speerpunten per partij en wordt uitgelegd hoe stemmen nu precies werkt. En de speciale website dewoldenstemt.nl staat sinds januari weer online; iedere dag actueel met nieuwsberichten en de agenda met verschillende verkiezingsactiviteiten. Als afsluiting organiseert de griffie van De Wolden een groot slotdebat in het gemeentehuis. Josee Gehrke: “Onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut gaan onze zeven lijsttrekkers voor de laatste keer met elkaar in debat. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur!”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.