De Wolden winnaar ‘Schoonste Winkelgebieden’

De gemeente De Wolden is de winnaar van de titel ‘Kleine Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ in de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied 2019. Uit het onderzoek, dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat er in de winkelgebieden in De Wolden weinig grof zwerfafval is gevonden.

Ook is er weinig graffiti aanwezig. De bezoekers zijn tevreden over het decoratieve groen en de bestrating. De Wolden wordt dan ook beloond met een score van 8,09. De gemeente Veere en Lochem eindigde respectievelijk op de tweede en derde plaats. Voor meer informatie zie: nederlandschoon.nl

Weinig zwerfafval
De bezoekers van de gemeente De Wolden zijn tevreden over de aanwezigheid van het decoratieve groen en de kwaliteit van de bestrating. In de gemeente De Wolden is daarnaast weinig graffiti aangetroffen. Tijdens het onderzoek is er ook nergens grof zwerfafval gevonden.

Top 3 gemeenten
Grote Gemeente:
1. Ede: 7,30
2. Zaanstad: 7,29
3. Zwolle: 7,28

Middelgrote Gemeente:
1. De Fryske Marren: 7,59
2. Heerenveen: 7,53
3. Purmerend: 7,37

Kleine Gemeente:
1. De Wolden: 8,09
2. Veere: 7,93
3. Lochem: 7,76

Online Scorebord Schone Winkelgebieden
Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden nederlandschoon.databank.nl/dashboard/ waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober te bekijken. Je kan dan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd.
Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl

Op de foto: Rinze van der Born van NederlandSchoon feliciteert wethouder Jan van ‘t Zand. © Bram Oostdijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.