Diftar; vastgestelde tarieven afvalstoffenheffing 2021

Vanaf januari 2021 gaat de afvalstoffenheffing die u betaalt aan de gemeente er anders uitzien. De gemeente gaat over op een diftar-systeem. Diftar staat voor gedifferentieerde (verschillende) tarieven. Dit betekent dat de heffing bestaat uit een vast deel (vastrecht) dat een stuk lager is dan in 2020 en een variabel deel waarop u zelf invloed heeft.

Het variabele deel van de heffing vormt het hart van het diftar-systeem. Hierop heeft u zelf invloed door afval zoveel mogelijk te scheiden. Het variabele gedeelte is namelijk afhankelijk van de aantal keren dat u de restafvalcontainer aan de straat zet. Zo kan het zijn dat twee gezinnen, die in dezelfde straat wonen, een ander bedrag betalen voor de afvalstoffenheffing. Dit doordat het ene gezin haast geen restafval aan de straat zet, en het andere gezin wel. Betere afvalscheiding resulteert dus in een lagere rekening.
Waarom diftar?

Restafval bevat nog veel waardevolle grondstoffen waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Van plastic afval kunnen bijvoorbeeld autobumpers of fleecetruien gemaakt worden. Bovendien geeft de verbranding van afval veel milieuschade. Dus minder grondstoffen bij het afval betekent ook meer milieuwinst en kostenbesparing. En daar hebben we uw hulp hard bij nodig, want alle kleine beetjes helpen!

De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 17 december o.a. de afvalstoffenheffing 2021 vastgesteld.
Wat betekent dit voor u?

Dit betekent voor u dat u voor de afvalstoffenheffing 2021 € 100,- (vast deel van de heffing voor een meerpersoonshuishouden) minder betaalt ten opzichte van 2020. Hiervoor kunt u bijna 12 keer de restafvalcontainer aan de weg zetten! Oftewel op het variabele deel van de heffing hebt u zelf invloed. Voor een eenpersoonshuishouden is dit € 76,86 minder (vast deel van de heffing). Wat u voor het variabele deel betaalt, ligt aan het aantal ledigingen van uw restafvalcontainer.

Wat zijn de kosten?
Afvalstoffenheffing 2021 (met Diftar) Vast deel heffing Variabel deel heffing tarief
Eenpersoonshuishouden € 106,92 Per lediging restafvalcontainer € 8,40
Meerpersoonshuishouden € 132,96 Per lediging restafvalcontainer € 8,40
Afvalstoffenheffing 2020 (oude situatie) Bedrag
Eenpersoonshuishouden € 183,78
Meerpersoonshuishouden € 233,16

Huishoudens die geen minicontainer hebben voor restafval en hun restafval storten in een boven- of ondergrondse verzamelcontainer kunnen volgend jaar nog niet meedoen aan Diftar. Deze huishoudens betalen volgend jaar de volgende heffing:

Eenpersoonshuishouden € 205,52
Meerpersoonshuishouden € 161,-

Deze huishoudens kunnen vanaf 2022 meedoen aan Diftar. Zij betalen dan naast een vast bedrag een bedrag per afvalzak die in de verzamelcontainer wordt geworpen.
Gerelateerd bericht: betalen voor restafval in container

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.