Dit is hoe bookmakers de winnaar van het Eurovisiesongfestival voorspellen

Dat bookmakers in het voetbal voorspellingen doen, is geweten. Wellicht weet je ook dat ze daarbij rekenen op de kracht van big data en dit combineren met krachtige algoritmes. Hierdoor zijn hun voorspellingen vaak heel accuraat. Op dezelfde manier voorspellen bookmakers ook de uitslagen van bijvoorbeeld volleybal-, basketbal- en korfbalwedstrijden. Bij bookmakers kan je echter niet alleen wedden op sportuitslagen, maar ook op presidentsverkiezingen, politieke gebeurtenissen en andere wedstrijden, zoals het Eurovisiesongfestival. Hoe voorspellen bookmakers wie het Eurosongfestival wint?

Spelers bepalen de odds
Bij wedstrijden als het Eurosongfestival is er geen grote hoeveelheid data beschikbaar. Er zijn hoogstens enkele repetities en de beoordeling is bovendien behoorlijk subjectief. Hierdoor is het moeilijk om op basis van wiskundige formules voorspellingen te doen. Dat doen de bookmakers dan ook niet: ze volgen gewoon de markt. Wie populair is bij de spelers, is ook een grote kanshebber op de eindwinst. Liedjes vallen wel of niet in de smaak bij het publiek en dit heeft gevolgen voor op welke artiest ze al dan niet inzetten.

Meer halen uit je inzet
Het gevolg is dat wie het maximum uit een weddenschap wil halen, er maar beter vroeg bij is. Wanneer het grote publiek nog niet met het Eurovisiesongfestival bezig is, zijn de odds vaak veel gunstiger. Door vroeg research te doen en alle inzendingen te beluisteren, is het mogelijk om al meteen de grote kanshebbers te identificeren. In een later stadium zullen de favorieten zich vormen en zullen de odds dalen. Wedkantoren raden wel aan om niet alleen de liedjes zelf te beluisteren, maar om ook rekening te houden met de politieke factor bij het Eurovisiesongfestival. Landen die politiek gelijkgestemd zijn, hebben namelijk de neiging om elkaar meer punten te geven.

Voorspellingen komen vaak uit
Bij voetbal zou zo’n aanpak niet lonen, want de beste voetbalploeg is niet per se de voetbalploeg die het mooiste voetbal speelt of de meeste supporters heeft. Bij het Eurovisiesongfestival lijkt deze aanpak wel zijn vruchten af te werpen. In meer dan de helft van de gevallen kiezen de bookmakers, en dus ook de wedders, er de uiteindelijke winnaar uit. Wanneer dit niet gebeurt, zitten ze er vaak niet veel naast. Meestal is het dan nummer twee of drie die wint.

Bij de editie van 2021 werden Barbara Pravi en Måneskin als grootste kanshebbers naar voren geschoven, telkens met min of meer identieke odds. Måneskin won toen en Barbara Pravi werd tweede. Alleen met Destiny Chukunyere werd een kleine flater begaan. De meeste bookmakers gaven haar plaats drie en bestempelden haar als een van de kanshebbers voor de eindwinst, terwijl ze uiteindelijk op een teleurstellende zevende plek eindigde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.