Duurzaam wonen steeds belangrijker in gemeente De Wolden

Veel gemeenten staan stil bij de toekomst. Zo is onder andere duurzaam wonen een steeds belangrijker wordend begrip. Dat geldt ook voor de Drentse gemeente De Wolden. Een duurzame leefomgeving heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van de gezondheid van mens en dier. Hieronder lees je waarom duurzaamheid zo belangrijk is en hoe gemeente De Wolden daarop inspeelt.

Duurzaam leven belangrijk: waarom?

In veel gemeenten merk je dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt. En dat is maar goed ook, want die aandacht moet het ook zeker krijgen. Zoals we namelijk allemaal wel weten, is het klimaat aan het veranderen. De aarde wordt warmer, er ontstaan meer hevige regenbuien en daarnaast kunnen we ook spreken van extreme hittegolven of juist van extreme kou. Deze klimaatveranderingen is het gevolg van hoe wij als mens met de aarde omgaan.

Daarom is dit het juiste moment om daar verandering in te brengen. Een manier die de aarde nog een beetje kan helpen, is door duurzamer te gaan leven. Denk daarbij aan duurzaam wonen. We isoleren massaal ons huis, scheiden het afval en rijden steeds vaker elektrisch. Daarnaast is het ook belangrijk om te wonen in een duurzame en toekomstbestendige omgeving, wat gemeente De Wolden wil realiseren.

Energieneutraal wonen

Zoals op de website van gemeente De Wolden te lezen valt, wil de gemeente vanaf 2040 volledig energieneutraal en klimaatadaptief zijn. Dat betekent dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen om onder andere de huizen te kunnen verwarmen. Bovendien wil de gemeente op een duurzame wijze elektriciteit opwekken. Met deze doelen zorgt de gemeente ervoor dat de bewoners duurzamer kunnen wonen.

Circulair en natuurinclusief bouwen

Gemeente De Wolden schenkt ook aandacht aan natuurinclusief en circulair bouwen, zoals je wederom kunt lezen op de website. Dit zijn twee manieren van bouwen waarbij duurzaamheid vooropstaat. Met circulair bouwen bedoelt men dat er geen eindige grondstoffen meer worden gewonnen. Dat betekent dat alle grondstoffen moeten worden hergebruikt. Hiermee ontstaat er ook veel minder vervuiling. Nederland wil vanaf 2050 volledig circulair zijn, en dat betekent automatisch dat gemeente De Wolden vanaf dat moment ook circulair moet zijn.

Met natuurinclusief bouwen behoud je de biodiversiteit. Biodiversiteit is belangrijk om de aarde schoon en leefbaar te houden. Vogels en insecten zijn belangrijk om deze biodiversiteit te behouden. Het is dus belangrijk om deze dieren aan te trekken en dat kan door natuurinclusief te bouwen. Nieuwbouwhuizen kunnen bijvoorbeeld voorzien worden van een gierzwaluwkast. Op deze manier kunnen vogels alsnog een broedplaats vinden om zich voort te planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.