Eieren rapen op eerste Paasdag

Op 31 maart, eerste paasdag, gaat de paashaas weer eieren verstoppen in de tuin van mu-seumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. Wij hopen dat er veel kinderen komen om de eieren te zoeken. De paashaas heeft de eieren met een speciale reden verstopt die niet veel kinderen zullen kennen. Bij de feesten ter viering en wedergeboorte van het voorjaar komen de vruchtbaarheidssym-bolen uit de Heidense oudheid weer te voorschijn. Palmpasen en Pasen staan er nog steeds bol van. Het ei staat voor vruchtbaarheid en ontkiemend nieuw leven en in mythen en sagen werd verteld dat de paashaas degene was die de eieren in de struiken verstopte. De haas was ook een symbool van vruchtbaarheid omdat hij zich zo snel voortplantte; hij was zelf vroeger een vogel geweest die door een godin omgetoverd was in een viervoeter. Hij kon toen zelf eieren leggen en verstopte die in de struiken. Daarom zoeken wij nog steeds eieren met Pasen.
Het eierenzoeken begint om 11.30 uur en je kunt samen met je vader en moeder naar de Karstenhoeve komen want het is vrij entree. Maar er is nog veel meer te zien, want de leden van de kleindierenclub De Wijk en Omstreken, DWO, komen met hun dieren naar de Karstenhoeve en ook met kuikentjes en konijntjes die geknuffeld mogen worden.
Op Eerste Paasdag ’s avonds wordt de paasvuurbult aangestoken achter de museumboerderij aan de Dokter Larijweg 21. Aanvang 19.00 uur, vrij entree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.