Ewout Knol neemt afscheid van Ruinerwold

Nu het seizoen 2021/2022 achter ons ligt, is het helaas ook tijd om afscheid te nemen van een fenomeen. Als keeper opgegroeid in Meppel, groot geworden bij Ruinerwold en straks beginnend aan een nieuw hoofdstuk in Zwolle: Ewout Knol. De beginselen van het succesverhaal moeten ergens in 2014 of 2015 zijn gelegd. In de Perenbuurt, te Ruinerwold.

Daar kwam Matthieu Klooster namelijk op een dag met een geniale ingeving: de 20-jarige Ewout Knol van MSC zou een geweldige keeper voor Ruinerwold zijn. ‘Wie?!’ Ewout Knol dus. Matthieu kende Knol van zijn tijd bij MSC en garandeerde dat het een goede match zou zijn. Ewout zag het op zijn beurt ook wel zitten en vond zodoende in 2015 voor het eerst zijn weg vanuit Meppel naar het sportpark in Ruinerwold. De start was niet eens zo denderend, met onder andere een 1-6 oorwassing tegen FC Assen in de voorbereiding. Knol werd in zijn debuutseizoen, net als de rest van het team, dan ook flink aan het werk gezet.

Uiteindelijk wist Ruinerwold zich te handhaven in de 2e klasse K, via de nacompetitie. Alex van der Sterre was dat seizoen tweede doelman en erkende al snel de kwaliteiten van Knol: ‘Ewout had van die Go Go Gadget armen. Daarmee had hij een enorme reikwijdte als doelman.’ Knol werd in zijn eerste seizoen direct onomstreden. Het Ruinerwoldse publiek vergaapte zich geregeld aan de reflexen van de nieuwe aanwinst.

Gert Jan Hoekstra, anderhalf seizoen hoofdtrainer in die periode: ‘Ewout heeft een prachtige stijl als doelman en presteerde fantastisch. Hij heerste in de 16 meter, was vaak winnaar in de 1-tegen-1 duels, maar was bovenal een fijne en vriendelijke persoonlijkheid in de selectie.’ En waar iedereen zich na de handhaving via de nacompetitie schrap zette voor opnieuw een pittig seizoen, zou zowaar de beste eindklassering uit de clubhistorie volgen.

In 2016/2017 werd Ruinerwold namelijk, onder leiding van Hoekstra en na de winter Henri Spijkerman, vijfde in de 2e Klasse K. Een sterk ingespeeld elftal met een herkenbare aanvallende speelstijl (60 doelpunten voor, 51 tegen), kwam tot uitslagen als 6-0 tegen Emmeloord en 6-1 tegen MKV’29. En opnieuw met Knol als steunpilaar onder de lat. Mark Brinkman, destijds spelend als verdedigende middenvelder of laatste man, had Knol dan ook graag achter zich: ‘Ewout paste er goed tussen. Goede mentaliteit, een echte winnaar en sterk in de duels en coaching. Hij is, sinds ik hier speel, de beste keeper die ik bij Ruinerwold heb meegemaakt. Je kon bij hem gerust een slippertje maken, want hij redde ons geregeld.’

Na het topjaar 2016/2017 volgden twee degradaties op rij. Meer door een gebrek aan aanvallers dan door problemen onder de lat. Knol bleef namelijk ‘gewoon’ sterk keepen en in de bestuurskamer van de tegenstander klonk het dan ook vaak ‘Maar wat hebben jullie een goede keeper ..’. Dat clubs uit de regio door de tijd heen geregeld interesse toonden in Knol, was niet meer dan logisch. Onder meer Staphorst en d’Olde veste 54 wilden Knol graag verwelkomen, maar Ewout zat met studie en werk ook in de Randstad, waardoor hij een stap hogerop toch niet helemaal zag zitten.

In Ruinerwold zag iedereen het verblijf van Knol goedkeurend aan, waardoor het uiteindelijk vier jaar heeft mogen genieten van Ewouts kwaliteiten. In 2019 kondigde Ewout zijn ‘eerste’ afscheid aan. Door werkomstandigheden was keepen bij Ruinerwold praktisch niet meer haalbaar. Maar toch kwam hij de afgelopen jaren – doordat corona zijn intrede deed en hij zich niet bij een andere club had aangemeld – meerdere keren tijdelijk terug om Ruinerwold uit de brand te helpen. En ondanks een compleet gebrek aan wedstrijdritme keepte Ewout dan als vanouds, wat zijn talent onderstreepte. Maar helaas, inmiddels heeft Ewout aangegeven dat hij afgelopen seizoen dan toch écht zijn laatste wedstrijden voor Ruinerwold heeft gekeept. Komend seizoen keept hij bij Be Quick’28, dat uitkomt in 2I (Oost). Wij wensen de concurrent onder de lat aldaar veel sterkte. En als het niet bevalt Ewout, je weet ons te vinden.. Ewout, bedankt voor jouw inzet en prestaties bij Ruinerwold. Tot snel langs de lijn!

Chiel Kooiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.