Feestelijke Kick Off cultuurproject Wiede Wold

Gemeente De Wolden is van maart 2023 tot zomer 2024 culturele gemeente van Drenthe. Om inhoud te geven aan deze eervolle rol, wordt het project Wiede Wold – de toekomst van ons platteland uitgevoerd. Woensdag vond de feestelijke Kick Off plaats in Museum de Wemme in Zuidwolde. Burgemeester Nieuwenhuizen en wethouder Albert Haar waren aanwezig om de opening te verrichten, en het logo van Wiede Wold werd onthuld.

Het grootschalige cultuurproject Wiede Wold zal uit vier deelprojecten bestaan, waaronder een uitgebreid streekprogramma en een design manifestatie met nieuwe werken van gerenommeerde designers rondom de thematiek: De Toekomst van ons Platteland. Daarnaast realiseert Peergroup locatietheater in samenwerking met stichting Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (N.I.C.E) uit Meppel een heuse Afvalkathedraal, waar in het voorjaar van 2024 de voorstelling ATROPOS wordt gespeeld.

In totaal worden er vijfentwintig voostellingen gegeven. Waar vierhonderd personen aan mee gaan werken. Waar dit gaat plaats vinden is nog niet bekend. De gesprekken daarover zijn nog gaande. Koekangerveld wordt in de wandelgangen genoemd als een mogelijke locatie. De Peergroup was eveneens aanwezig bij de Wemme, met een soort van mini versie van de Afvalkathedraal. Op zoek naar ‘bouwmeesters’en acteurs die rollen willen vervullen in de spelersgroep. Inwoners kunnen zich hiervoor al aanmelden.

Bruisende toekomst
‘Wiede Wold staat voor Wij-de-Wolden, Wij-de-wereld’, aldus wethouder Albert Haar. ‘Een prachtige plattelandsgemeente, waar ondanks de uitdagingen van dit moment, vele kansen liggen voor een bruisende toekomst. Dit project zal zeker bijdragen om met elkaar die stip op de horizon te zetten en samen verder te bouwen aan een duurzame en vitale leefomgeving. Daarbij kunnen we met De Wolden een voorbeeld zijn voor het leven op het platteland in heel Nederland, of zelfs Europa’.

Streekprogramma
Tijdens de Kick Off werd de bezoekers ook alvast een blik gegund op de acht nieuwe culturele streek initiatieven die dit jaar gaan plaatsvinden in De Wolden. Voor deze eerste ronde werd vijfentwintigduizend euro aan subsidie uitgetrokken. En er komt een ‘tweede ronde’ vertelt Cultuurcoach Annemarie Verkade-Diphoorn. ‘Iedereen kan ideeën aandragen en meedoen. Zolang het maar aansluit bij het centrale thema: ‘De toekomst van ons Platteland’. Verder moet het vernieuwend zijn, nieuwe samenwerkingen tot stand brengen. En bijdragen aan de identiteit van De Wolden’. De inschrijving is vanaf 14 april geopend en sluit op 1 juni. Gemeente De Wolden beslist binnenkort hoeveel subsidie daarvoor wordt uitgetrokken. De Kick Off werd afgesloten met een hapje en drankje en muzikale omlijsting van band De Pieperts uit De Wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.