Fietsroutes

ATB-route De Zwarte Dennen

Staphorst – Crossen over heuvels, bikkelen door bos en duin. Volg de ATB-routes. Het begin van de route ligt bij de vijver De Zwarte Dennen aan de Vijverweg in Staphorst. De ondergrond bestaat uit bosgrond met boomwortels en kuilen en is voor 95% onverhard. Het traject heeft weinig hoogteverschillen, vele kombochten en enkele stukken rul zand. Het traject is vrij snel, de bochten wisselen elkaar snel af. De route valt in de categorie licht en is 14,5 kilometer lang. De route is aangegeven met gele paaltjes.

Boerderijen van de Reest

De Stapel – Een mooie route langs boerderijen van de Reest en De Wolden. U ziet de wisselwerking tussen boerderijen en het omliggende landschap. U komt langs een aantal van de meest opvallende Drentse boerderijen. Rietgedekte boerderijtjes uit de achttiende eeuw verstopt in het groen. Eenvoudige ontginningsboerderijen die je in één oogopslag laten merken dat het hier toentertijd geen vetpot geweest kan zijn. Maar ook fraaie villaboerderijen die de rijkdom van hun bewoners tot in het kleinste detail naar voren brengen. De lengte van de route is ongeveer 45 kilometer. U kunt de route in tweeën splitsen. Hoewel u op elk desgewenst punt kunt starten, is een goed startpunt bij boerderij ’t Ende in De Stapel. Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. http://mtbroutes.nl/

Boerenerfroute Zuidwolde

Zuidwolde – U fietst langs boerenerven rond Zuidwolde en de meanderende rivier De Reest. Het landschap rond Zuidwolde heeft voor Drentse begrippen behoorlijk wat reliëf. In de bossen de eenzame heuvels tussen Oude Diep en Reest lag de Heerlijkheid Suthwalda van de Heer van Echten. Ten zuiden van Zuidwolde leidden de weinige wegen die er waren, naar bruggetjes en doorwaadbare plaatsen in de Reest richting Overijssel. Deze route is ca. 36 km lang. Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info Punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt de route ook online bestellen via e-shop Drenthe.

Dwingelderveldroute

Ruinen – Een schitterende route van ong. 45 km. met veel afwisseling door en rond het Nationaal Park Dwingelderveld. De route leidt u door enkele fraaie esdorpen, waaronder Anholt, Fluitenberg, Lhee en Eursinge. Onderweg passeert u onder meer de Molen De Zaandplatte, een Schaapskooi en prachtige uitgestrekte heidevelden. Bezienswaardig zijn de Radiotelescoop aan de rand van de heide, het Planetron in Dwingeloo en het Oriëntatiecentrum in Spier. Aan de route die u voornamelijk leidt over fietspaden en enkele autoluwe wegen vindt u tal van kijk- en observatiehutten en prachtige vennen.

U fietst een schitterende route met veel afwisseling door en rond het Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe. Dit is één van de fraaiste heidegebieden van Nederland. Uitgestrekte heidevelden en bossen worden afgewisseld door vennen, plassen, graanakkers en weilanden. Ook in cultuurhistorisch en archeologisch opzicht is het Dwingelderveld uniek. Oude boerderijen, schaapskooien en grafheuvels verwijzen naar een rijk verleden. Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Noord-West-Europa.

De route kan op elk desgewenst punt gestart worden. Een goed startpunt is het bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Ruinen of de brink in Dwingeloo of Ruinen (knooppunt 53). Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Echtenerroute

Echten – Een afwisselende route door een gebied met heel verschillende landschappen; door esdorpen, langs bos en hei en door het centrum van Hoogeveen. U komt in het middeleeuwse dorpje Echten met zijn prachtige havezate en door boswacterij Ruinen. Het loont de moeite om aan de bosrand bij de Gijsselterkoelen even af te stappen en de veenplas te bewonderen. In Fluitenberg vindt u meerdere grafheuvels en het is de vindplaats van de kano van Pesse, de oudste boot ter wereld! In Hoogeveen is het boeiende streekmuseum de 5000 Morgen te bezichtigen, met informatie over het veenkoloniaal gebied uit de 17e en 18e eeuw. Het gebied rondom Zuidwolde is van heel andere aard. Dit gebied ligt op een laag keileem en ligt hoger dan de omgeving. Al met al een zeer afwisselend gebied.

De route is 36 kilometer lang. De route kan op elk desgewenst punt gestart worden. Een goed startpunt is het station in Hoogeveen, het Huis met de Belle in Echten (knooppunt 75) en bij de kerk in het centrum van Zuidwolde. Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Fietsknooppuntenkaart Zuidwest Drenthe

Zuidwest Drenthe – Een heel duidelijk leesbare kaart voor vrije tijd en toerisme, inclusief gratis fietskaart van de Nationale Parken. De kaart heeft een schaal van 1:50.000 (2,0cm. op de kaart is 1,0km. in het veld) en is voorzien van alle voor de recreant en toerist noodzakelijke recreatie informatie in zuidwest en midden Drenthe. Fietsknooppunten, afstanden tussen de fietsknooppunten en de verbindingsroutes tussen de fietsknooppunten zijn eveneens vermeld. Een must have voor de recreant en toerist in de regio Zuidwest Drenthe. De recreatiekaart is dubbelzijdig en in full color bedrukt. De kaart is verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten (TIP’s) in De Wolden.

Fietsroute Reestdal

Reestdal – Op de pedalen vanaf Streekmuseum De Wemme in Zuidwolde naar de Ommerschans, Balkbrug. De fietsroute is 32 km. lang en start en eindigt bij streekmuseum De Wemme in Zuidwolde. Onderweg ziet u het natuurreservaat Schrapveen, een historische boerderij en een historische begraafplaats en een aantal mooie rijksmonumenten. Ook passeert u de rivier de Reest, die al eeuwenlang de grens vormt tussen de provincies Drenthe en Overijssel. De voormalige hoogveenbeek de Reest is de levensader van dit eeuwenoude cultuurlandschap met haar adembenemende natuur. . . Meer informatie over het gebied van de Reest kunt u vinden in Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel.

Voor een beschrijving van de route kunt u hier klikken, voor een routekaart kunt u hier klikken. Op de routekaart een aantal afstapplaatsen voor een korte wandeling. Echt de moeite waard!

Fietsverhuurbedrijven

De Wolden – Heeft u uw eigen fiets niet mee en wilt u een fiets huren? Geen probleem, dan kan op diverse plaatsen in De Wolden. Hieronder vindt u adressen waar u een fiets kunt huren. U kunt zelf contact opnemen met de betreffende verhuurder.

Fietswereld Visscher
Dijkhuizen 42
Ruinerwold
T.: 0522 – 48 26 16
I.: www.visscherruinerwold.nl

Fietswereld Huisjes
Dorpsstraat 70
7957 AW de Wijk
T.: 0522 – 44 32 92
I.: www.fietswereldhuisjes.nl

Biketotaal Vredenburg
Brink 39
7963 AB Ruinen
T.: 0522 – 47 12 77
I.: www.vredenburgbiketotaal.nl

Vakantiepark De Wiltzangh
Witteveen 2
7963RB Ruinen
T.: 0522 – 47 12 27
I: www.dewiltzangh-ruinen.nl

Havelterbergroute

Havelte – Deze gevarieerde route voert door twee heel verschillende gebieden, het voormalig veengebied rond Nijeveen en het hoog op zand gelegen gebied rond Havelterberg. Het gebied rond Meppel, richting Nijeveen, wordt gekenmerkt door vlakke, groene weidegronden, een voormalig veengebied met rechte kanalen en langgerekte dorpen. Het hoog op het zand gelegen gebied rond Havelterberg is totaal anders. Het is woester en gevarieerder van aard. Je vindt hier prachtige bossen maar ook zandverstuivingen, heide en vennen. En in dit gevarieerde gebied liggen hunebedden en andere archeologisch interessante plekjes.

De route is 54 kilometer lang. U kunt op elk desgewenst punt starten. Een goed startpunt is de klokkenstoel (Nijeveen) of de Hunnebedden aan de Van Helomaweg (Knooppunt 10)Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Heerlijkheid Ruinenroute

Ruinen – Fietsen door het mooie fietsgebied van boswachterij Ruinen. Ook komt u in Ruinerwold, waar jaarlijks in oktober de perenpluk plaatsvindt. Heerlijkheid Ruinen was in de Middeleeuwen de naam van het gebied tussen Ruinen en Ruinerwold. Het werd bestuurd door de Heer van Ruinen, een functie die van vader op zoon kon worden overgeërfd. Deze route gaat door de vroegere heerlijkheid, hoewel daarvan vrijwel niets meer is terug te vinden. Wel is nog goed te zien waarom deze heerlijkheid aantrekkelijk was voor de opeenvolgende heren. Ruinen en Ruinerwold zijn nog steeds welvarende dorpen, omringd door een uitgestrekt weidegebied met veel vee.

De route is ongeveer 44 kilometer lang en gaat door boerenlandschap en de boswachterij Ruinen. In de boswachterij Ruinen is pas in 1940 begonnen met het aanplanten van bomen. Je fietst er langs heidevelden en het stuifzand van het Echtenerzand. Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Kabouter Trap-route

Reestdal – Wil u graag met uw kinderen als KabouterKids op de pedalen en onderweg stoer gaan avonturen? Kies dan de Kabouter-Trap route vanaf Pannenkoekenhuis Het Kabouterwoud door het mooie Dal van de Reest. U toert over (boeren)landweggetjes, lokale wegen en fietspaden door de groenlanden met karakteristieke buurtschappen, bossen en langs wateren. Onderweg kun u afstappen om te avonturen bij de stoere Kabouter uitstapjes!

De fietstour is 21 kilometer lang en geschikt voor jong en oud! De route voert door Nolde, Pieperij, Oud Avereest, Balkbrug, Den Oosterhuis, Schrapveen en Linde. Het is een avontuurlijke, grensoverschrijdende route vanuit de provincie Drenthe naar Overijssel, waarin de voormalige hoogveenbeek de Reest vanaf de middeleeuwen een belangrijke rol kent als grensriviertje.

De routebeschrijving kunt u ophalen bij het Pannenkoekenhuis Het Kabouterwoud, Ommerweg 59 in Zuidwolde. Natuurlijk kunt u vooraf de routekaart en een overzicht van de kabouter uitstapjes bekijken. Vergeet niet te informeren naar de openingstijden van de diverse locaties.

Letterboxen

De Wolden – Een speurdersspel voor jong en oud langs mooie plekjes in de Wolden. Per fiets of step. In de gemeente De Wolden zijn in totaal 60 boxen in de grond gegraven. Een box is gemaakt van roestvrij staal, voorzien van een deksel met aan de binnenkant een stempel.

Voordat u vertrekt krijgt u een tas in bruikleen met daarin de benodigdheden om het spel te kunnen spelen. Dit zijn: een mapje met zoekopdrachten, een overzichtskaart, een stempelkussen, een kompas en een sleutel. De letterboxen zijn verdeeld in 5 verschillende gebieden, zodat de gebieden niet te groot zouden worden. Per gebied krijgt u een mapje mee. Per mapje kunnen 12 letterboxen worden gezocht.Deze 12 letterboxen liggen allemaal binnen het gebied:
Ruinen, Ruinerwold, De Wijk, Koekange/Echten en Zuidwolde.

Alle benodigdheden zijn verkrijgbaar bij de Touris Info Punten in Ruinen, De Wijk en Ruinerwold.

Monnikenroute

Ruinen – Een reis van verleden naar heden……… Over de wegen waar duizend jaar geleden prevelende monniken liepen. Het avontuur van het verleden naar het heden. Deze route voert u van Ruinen-Ruinerwold-Koekange-tot aan Dickninge de Wijk en laat u dwalen van het begin van de 12e eeuw tot de verrassingen van de 21e eeuw. Het voert u langs oude kloostergewelven via een andrug waaraan nu ruim 800 perenbomen staan ( dr. Larijweg, Ruinerwold) en boerderijen met bijzondere bouwstijlen, met bijhuisjes, heerlijkheden, rustgevende terassen, nostalgie en kunst. U bent uitgenodigd om met een vleug geschiedenis het oogstrelende gebied per fioets of auto maar ook wandelend langs slingerende riviertjes te ervaren.

Er is een routeboekje waarin de etappes helder zijn beschreven. Het boekje bevat duidelijke kaarten en er staan veel wetenswaardigheden in. Het boekje is verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten (TIP’s) in De Wolden.

MTB route Zuidwolde

Zuidwolde – Rond het dorp Zuidwolde zijn twee MTB routes uitgezet, een oost en een west route die ook als een route gereden kan worden. De routes starten aan de parkeerplaats aan de Oosterweg in Zuidwolde naast het viaduct. Deze parkeerplaats ligt aan de N48 (Hoogeveen-Dedemsvaart).

De oostroute is uitgezet aan de oostkant van de N48, het natuurgebied in de omgeving van Klein Zwitserland. De route gaat voornamelijk over bos-, zand- en graspaden (schouwpaden) en is voor 75% onverhard. De West-Route bestaat uit bospaden en verharde wegen en is voor 50% onverhard. De routes zijn enkelzijdig bewegwijzerd. TUssen de oostelijke (rood bewegwijzerd) en de westelijke route (groen bewegwijzerd) liggen dubbelzijdige aantakkingen (zwart bewegwijzerd).
Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info Punten (TIP’s) in De Wolden.

Reestdalroute

De Wijk – Een mooie route langs de rivier de Reest o.a naar de Wijk met z’n havezaten en oude boerderijen, ooievaarsstation de Lokkerij en Zuidwolde. Op de grens van Drenthe en Overijssel ligt het beekdallandschap van het meanderende riviertje de Reest. Samen met de Drentse Aa is de Reest het enige riviertje in de provincie Drenthe dat nog nagenoeg geheel in oorspronkelijke staat is. Slechts in de bovenloop van de beek is de kronkelige stroom gekanaliseerd. Het gebied kent grote reliëfverschillen tussen de verschillende delen van het beekdal: op korte afstand van elkaar komen laaggelegen broeklanden en hogere zandgronden voor. De hogere gronden worden in het benedenstroomse gedeelte van de Reest als ‘horsten’ aangeduidt. Zo komen plaatsen als IJhorst en Schiphorst aan hun naam. In het bovenstroomse gedeelte heten de hoge delen van het landschap ‘bergen’, zoals Bloemberg en Wildenberg.

Het riviertje De Reest slingert zicht als een grenslijn tussen Drenthe en Overijssel. De route voert door dit dertig kilometer lange- en honderd meter brede beekdal. De natuur biedt een grote variëteit aan flora en fauna. De route komt ook door boswachterij Staphorst.

De route is ongeveer 47 kilometer lang. De route kan op elk desgewenst punt gestart worden. Een goed startpunt is het centrum van De Wijk of in het centrum van IJhorst (knooppunt 81). Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Rustpunten

Reestdal – Wilt u tijdens uw fietstocht in het Reestdal even uitrusten en genieten van de geweldig mooie omgeving? Bij een rustpunt treft u een vaak onverwachte en mooi gelegen plek aan, waar gepauzeerd kan worden en waar u een kop koffie, thee of beker limonade kunt nuttigen met iets lekkers er bij; dit tegen een vrijwillige bijdrage. Ook kan van het toilet gebruik gemaakt worden en kunt u uw elektrische fiets weer opladen of repareren. Een rustpunt (herkenbaar aan het rustpuntbord) treft u aan op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute.

Op de meeste locaties kunt u een kijkje nemen op het erf zelf en iets opsteken over cultuurhistorie van het pand en de streek of over de passie van de bewoner zelf. Op enkele Rustpunten zullen tevens eigen agrarische producten te koop aangeboden worden; in sommige gevallen kan de bezoeker de boerderij, een beeldentuin of museum bekijken of een Bed & Breakfast overnachting boeken. Op elk Rustpunt is een gedetailleerde kaart aanwezig van het gebied, waarop alle punten, inclusief naam, adres en woonplaatsgegevens vermeld staan.

Er is vaak informatie aanwezig over welke horecagelegenheid of belevingplek een mogelijk volgende stop kan zijn. Voor smartphones zijn alle locaties gratis te uploaden vanaf de website rustpunt.nu, terwijl ook een digitale fietsrouteplanner en de Rustpuntzoeker op die site aanwezig zijn. http://www.rustpunt.nu/

Smaakroute Reestdal

De Wijk – De smaakroute Reestdal is een fietstocht gecombineerd met een aantal culinaire stops op bijzondere adressen waar u kunt genieten van producten uit de streek. Kenmerk van de route is dat hij geheel individueel gefietst kan worden. Geen vaste dag, aanvangstijd of startpunt. De lengte van de tocht bepaalt u zelf. De route varieert van 41 tot 49 kilometer. Maar u kunt de route ook over twee dagen verdelen.

Zoals gezegd kan de route op elk desgewenst punt gestart worden. Als u de route wilt beginnen met koffie, begin dan bijvoorbeeld bij Chateauhotel-Restaurant De Havixhorst in De Schiphorst of bij Hotel-Restaurant Buitenherberg Ter Linde in Zuidwolde.

Let voor het plannen van uw fietstocht op de openingstijden en of reserveren gewenst is. Routefolders kunt u verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in De Wolden. U kunt ze ook online bestellen via de e-shop Drenthe.

Verhalenpalen

Reestdal – Op 5 locaties in het Reestdal kunt u boeiende verhalen beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten. Bij de in totaal 5 verhalenpunten is zowel een boeiend verhaal voor volwassen als voor kinderen te beluisteren. Spannende maar ook informatieve onderwerpen of thema’s komen aan bod. Wat te denken van een Roofoverval in Eesinge, ‘de Non en de ridder’ of voor de jongsten leerzame informatie over verschillende bomen, vissen en de slingerende rivier de Reest. De verhalen zijn aan de omgeving gerelateerd. Het enige dat hiervoor nodig is, is een paar keer trappen op een pedaal en een druk op de knop.

De verhalenpalen staan verspreid door het Reestdal. In de gemeente Staphorst bij de uitkijktoren (Reeststouwe-Vaartweg-Reggersweg), de Beugelenbrug Dickninge/Halfweg (Gemeenteweg) en bij het uitzichtpunt achter de kerk Oud IJhorst (Kerkweg). In de gemeente Meppel: bij het wandelpad naar pontje Eesinge (zijweg Hoogeveenseweg). En tenslotte in de gemeente Hardenberg: aan het Kerkepad Oud Avereest (achter de begraafplaats). Alle locaties bevinden zich langs het fietsroutenetwerk.