Geen beschermd dorpsgezicht Ruinerwold

Ruinerwold wordt geen beschermd dorpsgezicht. Dat heeft de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen laten weten. Inwoners en gemeente geven aan uitstekend in staat te zijn zelf de kwaliteit van het bijzondere gebied te garanderen en dat een nationale bescherming geen toegevoegde waarde heeft. Wethouder Jan ten Kate: “De kwaliteit van het gebied staat niet ter discussie. We dragen graag samen met de inwoners van Ruinerwold de verantwoordelijkheid voor het behoud van deze kwaliteit.”

De minister laat weten dat de verschillende adviezen van de gemeenteraad, het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe en de Raad voor Cultuur zo uiteenlopen dat er onvoldoende draagvlak is om Ruinerwold als beschermd dorpsgezicht aan te wijzen.

Verantwoordelijkheid
Sinds 2011 is er sprake van eventuele nationale bescherming van het dorpsgezicht Ruinerwold. De minister benoemde destijds de bijzondere bebouwing en gaf aan een bescherming te onderzoeken. Uit onderzoek en gehouden inspraak blijkt dat inwoners de zorg voor de gebouwde omgeving in de eerste plaats een verantwoordelijkheid vinden van de bewoners en de gemeente. Inwoners en de gemeente hebben er voldoende vertrouwen in dat er zorgvuldig met de kwaliteiten van het gebied wordt omgegaan.

Ruinerwold
De eventuele bescherming gold voor grote delen van Ruinerwold. Het ging om het gebied rond de bebouwingslinten Boerpad – Haakswold en dr. Larijweg – Dijkhuizen, Wolddijk en Oosteinde. Daar is de bijzondere Drentse boerderijbouw uit een periode van drie eeuwen terug te vinden en zijn oorspronkelijke boerenerven en zogeheten ouderwoningen. Ook de dubbele bebouwingslinten en het tussen- en achterliggende open grasland, zijn uniek.

Een gedachte over “Geen beschermd dorpsgezicht Ruinerwold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.