‘Geleur aan de deur’

Het veiligheidsgevoel van mensen wordt voor een belangrijk deel bepaald door gebeurtenissen wereldwijd, maar ook in de directe woonomgeving. Berichten via de televisie en de courant liegen er vaak niet om en stemmen niet vrolijk. De angst slaat toe, angst om slachtoffer te worden van een misdrijf. Ah….de deurbel. Aan de deur staan een man en een vrouw. “Goedemiddag mevrouw, wij zijn van Icare en wij komen uw haar wassen”: zo luidt de boodschap.

Raar tijdstip, denkt het slachtoffer, maar het zal wel. Terwijl de vrouwelijke helft van het duo zich bezig houdt met het wassen van het haar, gaat het mannelijke deel op rooftocht door de woning met uiteindelijk sieraden en pasjes als buit. Veelal ouderen zijn het slachtoffer van oplichters die zich door middel van een babbeltruc de toegang weten te verschaffen en mensen beroven van geld en waardevolle spullen.

Ah….de telefoon. Aan de lijn meldt zich iemand die zegt werkzaam te zijn bij de bank. Hij nodigt zichzelf uit om langs te komen om even wat zaken op orde te brengen. En passant vraagt hij het slachtoffer of zij nog contant geld nodig heeft. Diezelfde week meldt de man zich bij het slachtoffer. Hij heeft voor haar een bedrag van Euro 70.- meegenomen en dat wordt ter plaatse middels een mobiele pinautomaat afgehandeld. Later blijkt dat een aanzienlijk hoger bedrag van de rekening is afgeschreven. Misselijkmakend gedrag wat toch keihard afgestraft zou moeten worden. Gebleken is dat veel mensen die slachtoffer zijn van babbeltrucs geen contact opnemen met de politie. Uit schaamte wellicht ? Het advies is om dit vooral wel te melden.
Wat kun je doen om die mensen buiten de deur te houden ? In de eerste plaats een portie gezonde achterdocht opbouwen. Dat kun je doen door je TV eens af te stemmen op de TV-programma’s “Radar of Opgelicht”. Met het aanbrengen van een kierstandhouder houd je altijd zelf de regie en bepaal je zelf wie wel of niet naar binnen mag. Als je het niet vertrouwt, vraag dan gewoon om een legitimatie.

Is het normaal dat er ’s avonds om 21.15 uur twee mannen aan de deur staan die zeggen te collecteren voor de Hartstichting ? Doorgaans worden dat soort collectes gedaan door mensen uit de eigen buurt. Ook in die gevallen bij twijfel gewoon vragen om een legitimatie. In de Wolder Courant staat vermeld wanneer en welke collectanten we kunnen verwachten. Hebben we hier te maken met mensen die even willen polsen of er iemand thuis is om zich vervolgens via de achterzijde de toegang te verschaffen ? Of is dat een wat al te achterdochtige gedachte ?
Oplichters worden steeds creatiever in het bedenken van trucs om bij mensen binnen te komen. Er zijn zoveel voorbeelden op te noemen van dit misselijkmakende gedrag. Wees dus alert en houd ze buiten de deur.

Wij zijn erg blij met het initiatief van een inwoonster uit Koekange. Zij is bezig met het opzetten van een whats-app groep. Inwoners kunnen zich daarvoor aanmelden. In no-time kunnen dit soort misstanden dan gecommuniceerd worden onder de bewoners en hopelijk is daarmee een hoop ellende te voorkomen. Wij hopen dat dit initiatief in heel De Wolden navolging zal vinden.

Wijkagenten De Wolden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.