Gesjoemel bij de Staatsloterij

Kansspelautoriteit is een onderzoek begonnen naar ”de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces” van de Staatsloterij. Aanleiding zijn ”een rapport van de Staatsloterij en informatie van buitenaf”, zei een woordvoerder van de toezichthouder zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant zaterdag.

De toezichthouder van de gokbranche zou aanwijzingen hebben dat diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Het onderzoek is formeel gericht op “‘de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces’. In de zomer vond al een vooronderzoek plaats. De toezichthouder plande na het vooronderzoek een inval bij de Staatsloterij, maar zag daarvan af nadat de organisatie lucht kreeg van het onderzoek. Daardoor leek een inval bij voorbaat kansloos.
Protocol

De trekking van januari dit jaar en de trekking van Koningsdag zouden niet volgens protocol zijn verlopen, zegt de krant. In januari zou er minder zijn uitgekeerd dan de bedoeling was. Bij de Koningsdagverloting zouden meer loten deel uit hebben gemaakt van de trekking dan er werden verkocht.

De Staatsloterij bevestigt dat, maar beide gebeurtenissen ”hebben we zelf ontdekt en zelf aangemeld bij de Kansspelautoriteit”, aldus woordvoerder David Selier van de loterij. Volgens hem was er in elk geval geen sprake van manipulatie, zoals de krant suggereert.

Manipulatie

Vier oud-medewerkers van Intralot, een in Amsterdam gevestigd Grieks bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert, zeggen tegen de krant dat het door een beveilingslek mogelijk is om de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren.

De Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen is openbaar voor Griekse medewerkers, waardoor een deel van bestaande loten vervangen zou kunnen worden door eigen loten zonder dat iemand ervan op de hoogte is.

”Een volkomen onterechte veronderstelling”, zegt Selier. In een tussentijds accountantsrapport uit september 2011 bleek dat het bedrijf de beveiliging niet goed op orde had. ”Maar in het eindrapport van januari 2012 staat dat alle verbeterpunten zijn doorgevoerd en dat vergeet de krant te melden”, aldus Selier.

Eisen

De Staatsloterij laat weten dat Intralot voldoet aan “alle gangbare beveiligingsstandaarden” en dat de loterij helemaal meewerkt aan het onderzoek. Ook het Griekse bedrijf stelt dat de beveiliging van de eigen systemen “voldoet aan alle redelijkerwijs te stellen eisen.”

Hij zegt het onderzoek van de Kansspelautoriteit toe te juichen en er volledig aan te zullen meewerken.

De Staatsloterij heeft een jaaromzet van 773 miljoen euro. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder.
bron Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.