Geslaagde Nieuwjaarsconcert
Wil je een mooi optreden zien? Ga dan naar de generale repetitie! Vaak zijn die nog leuker, spannender en gewaagder dan de première, het échte concert. Dat zei althans zangeres Linda Ronstadt over optredens. Het ging haar om het musiceren zelf en om wat de musici met elkaar konden bereiken, bij elkaar konden losmaken. Of het ook in dit geval zo uitpakt, zullen we natuurlijk nooit zeker weten. We kunnen alleen met zekerheid zeggen, dat het publiek van de Markiezin van Drenthe afgelopen zondagmiddag 20 januari in Ruinerwold bijzonder genoten heeft van het Try-out concert van ensemble Pollux.
Al eerder diende museumboerderij de Karstenhoeve als kamermuziekpodium voor de concerten die Sinje Kiel (de “Markiezin van Drenthe”) organiseert. Dit keer kwam sopraan Henriette Feith met haar nieuwe ensemble Pollux het programma Folksongs presenteren, dat aanstaande zondag in Amersfoort officieel in première gaat.
Afgezien van een intiem en bijzonder mooi duet tussen klarinet en altviool (Miniature Suite) liet het ensemble een rijk instrumentarium horen. Veel slagwerk, harp, cello en dwarsfluit omringden de zangeres onder leiding van dirigent Nico Hovius. Deze liet ons kennismaken met door hem speciaal voor deze bezetting gearrangeerde Nederlandse volksliederen. Zelden een zo geraffineerde versie van Komt vrienden in het ronden gehoord met prachtige Ju ju ju ju’s voor de sopraan.
Henriette Feith liet blijken technisch uitstekend stem en stijl te beheersen in alle werken die zij zong, van de moderne Argentijnse Cantos del Tucumán tot de Folksongs van Berio. Bij de laatste betoverde zij met liefdevolle, intieme tonen in de zachtere liederen en liet zij vuur en humor doorklinken in de uitbundige liederen, van borststem tot “fonetisch Azerbeidzjaans”, in feite gezongen brabbeltaal.
De 65 bezoekers zaten zeer dicht bij de uitvoerenden. In een gewone concertzaal zou het publiek vanaf een grotere afstand tot het podium wellicht een compactere klankervaring hebben dan nu op deze “concert-deel” het geval was. Aan de andere kant zorgde de fysieke en akoestische nabijheid voor directe communicatie en maakte het voor de luisteraars mogelijk om heel precies te horen en te zien welke snaren een klank produceren en bijvoorbeeld ook hoe de harpiste tokkelt en met welke stokken de slagwerkster haar marimba bespeelt. Het publiek beloonde de musici hiervoor met meelevend zuchten en warm slotapplaus.
Wie wil zien of het ensemble zichzelf tijdens hun première nog gaat overtreffen, zal aanstaande zondag moeten reizen om de uitvoering van Amersfoortse concertserie Music on Chairs bij te wonen. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.musiconchairs.nl. Van harte aanbevolen.