Gistpuistjes op je gezicht en voorhoofd

Gistpuistjes zijn rode, jeukende en grote puistjes veroorzaakt door een gistinfectie. Ze worden ook pityrosporum folliculitis of malassezia folliculitis genoemd en zijn het gevolg van een overgroei van de natuurlijke oliën en bacteriën op je huid. Deze gewone puistjes komen meestal voor in het gezicht, de hals en de borst, maar kunnen overal op je lichaam groeien waar het vochtig of warm is (zoals je oksels of liezen).

Deze goed zichtbare puistjes kunnen gênant zijn, dus bekijk deze tips om er snel vanaf te komen! Ook werken de tips als je last hebt van gistpuistjes in je gezicht.

Oorzaken van gistpuistjes
Op de huid en in de darmen leven schimmels die normaal gesproken niet schadelijk zijn. In sommige omstandigheden kan de gist onbeheersbaar en schadelijk worden. Het is waarschijnlijk dat gist jouw huid infecteert in warme, vochtige landen zoals de tropen, en in gebieden met slechte hygiëne, zoals openbare zwembaden en sportscholen. Ook mensen met diabetes en mensen die antibiotica gebruiken kunnen de schimmel hebben. De schimmel voedt zich met het zweet en de oliën van je huid en produceert bèta-diol-in, wat een allergische reactie veroorzaakt in de vorm van jeukende, rode en ontstoken puistjes. Puistjes die op acne lijken, zijn echter een ander soort puistje. Hoewel gist elk deel van het lichaam kan besmetten, is de kans het grootst dat het je rug en billen teistert.

Handige tips
Op de menselijke huid en in de darmen zijn gisten een soort schimmels. Ze zijn van nature aanwezig, maar kunnen een probleem worden als ze ongecontroleerd groeien. Gisten voeden zich met zweet en olie op je huid en produceren een stof genaamd beta-diol-in die een huid allergeen is, waardoor puistjes rood, jeukend en ontstoken worden. Deze puistjes worden vaak verward met acne, maar puistjes veroorzaakt door gist zijn anders. De schimmel kan elk deel van het lichaam besmetten, maar het komt vaker voor op het gezicht omdat hij de voorkeur geeft aan een warme en vochtige omgeving.

Gistpuistjes herkennen
Als jouw puistjes jeuken en rood zijn, worden ze waarschijnlijk veroorzaakt door een schimmelinfectie. Je ziet jeuk, zwelling en roodheid rond het getroffen gebied, evenals dikke witte of gelige pus die uit de puist komt. Jeuk en een branderig gevoel zijn veel voorkomende symptomen van schimmelinfecties. Het getroffen gebied heeft dikke, witte pus. Meer informatie over gistpuistjes lees je hier.