Huize P.R. Derks officieel geopend

huize-pr-derks-3aHuize PR Derks aan de Dr. Larijweg 72 is vrijdagmiddag officieel geopend. Vanaf 1 januari dit jaar runnen Bertil en Yvonne Berghuis hier hun zorgboerderij. Tegelijkertijd werd er een boek gepresenteerd over de historie van boerderij. Het eerste exemplaar was voor Alida Rooze, samen met haar man de eigenaars van het monumentale pand uit 1756.


Nadat het vele jaren onbewoonbaar was, is het geheel gerestaureerd en omgetoverd tot een zorgboerderij. Geheel naar wens van de familie Rooze. Vele maanden is er gewerkt om er iets moois van te maken. De oude gebinten zijn opnieuw behandeld en gebruikt en lopen zichtbaar door de gehele boerderij. ‘Dat heeft de nodige bloed, zweet en tranen’ gekost. Maar het resultaat mag er zijn’. Met het in de top hijsen van de vlag door wethouder Mirjam Pauwels werd het voor geopend verklaard.
huize-pr-derks-2a
Het echtpaar Berghuis met twee dochters afkomstig uit Bedum heeft veel zin aan de nieuwe uitdaging in hun leven. Ervaring met een soortgelijke hospice deden ze al op bij Thuishuis de Ommejans in Uithuizen gerund door de ouders van Bertil. Via een projectleider kwamen ze in contact met de familie Rooze. ‘Het was onze wens om iets voor ons zelf te starten, en die kans krijgen we hier’.
huize-pr-derks-1a
Kleinschaligheid in een huiselijke sfeer en omgeving is de opzet. Bertil: ‘Er is woonruimte gerealiseerd voor mensen met een zorgbehoefte. In totaal zijn er acht kamers, met een centrale (woon) ruimte, een keuken. Voorzien van een eigen oproepsysteem. ‘Zo dat we gelijk kunnen zien wie er gedrukt heeft’. En voor elke twee kamers is er een gedeelde badkamer. Inmiddels is er ook een tuin met wandelpaden aangelegd. Om zo een gezellige, veilige en rustige omgeving te creëren voor mensen die het zelfstandig (tijdelijk) niet meer redden. Daarbij kan het gaan om mensen die geopereerd zijn, dementerend of terminaal ziek zijn. ‘Wij zijn er om hun wensen werkelijkheid te laten worden’. Daarom is er ook een samenwerking met de stichting Wensambulance. Die gratis laatste wensen kan vervullen van niet mobiele terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.
huize-pr-derks-9a
Bij Huize P.R Derks wordt ‘hotelmatig’ gewerkt. Dat betekend dat gasten gebruik kunnen maken van diensten en service, en eveneens kunnen bepalen wat ze willen eten en drinken. Of wie er op bezoek komt. ‘Het verblijf hier moet voelen als een warm huis’.
huize-pr-derks-11a
Yvonne en Bertil werken met een klein team van ZZP’ers in een speciaal daarvoor opgezette coöperatie zo is bedoeling. Getracht wordt zelf zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Yvonne houdt zich bezig met de zorgtaken, Bertil neemt de administratieve zaken voor zijn rekening. Inmiddels wonen er zes personen. Meer informatie: www.huizeprderks.nl
huize-pr-derks-13a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.