Inbrekers gaan niet met vakantie

De Wolden wil het aantal woninginbraken in de gemeente terugdringen. In de zomer slaan veel inbrekers toe, omdat zij weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te kiezen waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.

Inbraken in 2015

In de vier weken vóór de vakantieperiode 2015, tussen 8 juni en 5 juli, werd er 71 keer aangifte gedaan van (poging tot) inbraak. Dit komt neer op iets minder dan 18 inbraken per week. Het aantal aangiftes van (poging tot) inbraak tijdens de zes weken durende vakantieperiode ligt voor Drenthe op 175. Dit komt neer op een weekgemiddelde van 29. Bij minstens 73 zaken was sprake van langdurig afwezige bewoners. In onze gemeente is vorig jaar in deze periode in totaal 18 keer aangifte gedaan van (poging tot) woninginbraak

Wat kunt ú doen tegen woninginbraken?

Wacht niet tot het te laat is, maar volg deze tips op:
•Op vakantie? Licht de buren in
Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

•Bel 112 bij verdachte situaties
Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw huis).

•Voor de thuisblijvers; let op insluipers
Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen. Hij gaat binnen enkele minuten met uw spullen er vandoor. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u naar boven gaat om de was op te hangen iedereen zo binnen kan wandelen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. Kijk voor meer preventietips op politiekeurmerk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.