Informatiebord bij oorlogsmonument Hardenweg onthuld

Woensdagmiddag 4 mei is onder grote belangstelling het informatiebord bij het oorlogsmonument aan De Hardenweg onthuld door de Engelse Sarah Webb en haar zoon Zacharias. Sarah is een nicht van de op 29 december 1943 omgekomen Stanley Webb. In 2017 is het monument onthuld, waarmee de plaats wordt aangeduid waar de bommenwerper is neergestort, waarbij alle 7 inzittenden zijn omgekomen.

Zes van deze slachtoffers zijn begraven op de algemene begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold. Deze zes graven vormen een herkenbaar oorlogsmonument op de begraafplaats. Ondanks twee intensieve pogingen om het zevende slachtoffer te vinden is dit tot dusver niet gelukt.

Omdat er een relatief grote afstand bestaat tussen de locatie van de crash en de algemene begraafplaats heeft de Stichting Historie van Ruinerwold besloten om bij beide monumenten informatieborden te plaatsen, waarmee de onderlinge relatie tot uitdrukking wordt gebracht. De borden geven informatie over de crash, de vliegbestemming, de bommenwerper Halifax MKII, de bemanning, hun rustplaatsen en de jaarlijkse herdenking op 4 mei. Dit soort monumenten staan, zo blijkt in de praktijk, erg in de belangstelling bij het publiek.

Voorafgaand aan de onthulling heeft Janny van Goor-Snider, voorzitster van de Stichting Historie van Ruinerwold, in haar toespraak gewezen op het belang van goede informatie over het oorlogsgebeuren en het in stand houden daarvan. Ze bedankte de gemeente voor het aanbrengen van borden, waarmee wordt verwezen naar de locaties van de beide oorlogsmonumenten in Ruinerwold. Na de onthulling vertelde Albert Boverhof over de totstandkoming van de informatieborden. Na een minuut stilte vond nog een bloemlegging plaats door diverse aanwezigen. Bron: Stichting Historie van Ruinerwold

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.