Is jouw mountainbike klaar voor de winter?

Het is oktober, de winter komt er aan en veel fietsers stappen weer massaal op de mountainbike. Heb je jouw MTB al even niet gebruikt i.v.m. ritjes op de racefiets deze zomer?

Dan is het goed om je fiets weer even na te kijken of deze nog in goede staat is om weer veilig op je mountainbike te kunnen stappen. Je wilt niet verrast worden tijdens een afdaling met falende remmen of een klapband. Hier geven we je 3 tips om je MTB weer snel klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Check je banden en bandenspanning
Houd je de banden van jouw mountainbike niet op de juiste spanning? Dat zorgt voor een paar nadelen. Zo moet je waarschijnlijk harder werken dan nodig, is de rolweerstand lager, slijten je banden onnodig sneller en is de kans op een lekke band een stuk groter. Allemaal zaken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als je er wat aandacht had besteed.
Controleer ook de binnenbanden en buitenbanden van je mtb. Vertonen ze droogtescheurtjes of zijn ze versleten? Dan heb je mogelijk minder grip, kun je niet optimaal presteren en is de kans op een valpartij ook een stuk groter. Snel een nieuwe set fietsbanden bestellen dus en bespaar hier niet op, want veiligheid gaat boven alles.

Remmen
De meeste MTB’s worden tegenwoordig uitgevoerd met schijfremmen op oliedruk. Het is belangrijk om te weten dat de druk en olie op peil moeten blijven om goed te kunnen remmen en op tijd stil te staan wanneer nodig. Bekijk ook de remblokken of deze nog niet versleten zijn. Heb je de kennis en gereedschappen niet om dit te controleren? Ga dan langs een specialist om je remmen te laten checken, je remmen zijn van levensbelang.

Versnellingen
Zijn de ketting, cassette, crank en versnellingskabels nog in goede staat? Je zit niet te wachten op een falende en haperende ketting/versnelling terwijl je net aan het klimmen bent op een steile heuvel. Zorg ervoor dat deze eventueel vernieuwd worden als dit nodig is, voordat je de fiets gaat gebruiken. Als de ketting en tandwielen nog in prima staat zijn, zorg er dan voor dat je deze netjes gesmeerd en schoon houd, zo blijven deze onderdelen langer goed en heb je er meer plezier van.