‘Is mijn man een narcist of gewoon egoïstisch?’

Heb je een (ex)-partner die zichzelf constant in het middelpunt van de aandacht plaatst en zichzelf als de held beschouwt? Is hij altijd bezig met zijn eigen belangen en lijkt hij geen empathie te hebben voor jouw gevoelens?

Dan is het tijd om uit te vinden of je te maken hebt met een narcist of gewoon een egoïstische man. Want laten we eerlijk zijn, het is niet alleen belangrijk voor jouw emotionele welzijn, maar ook voor de relatie.

Narcisme, een aandoening waarbij iemand zichzelf belangrijk vindt en weinig empathie heeft, komt vaak vaker voor dan men zou denken. Volgens onderzoeken heeft zo’n 6% van de bevolking van Nederland narcistische trekken. Dit percentage is hoger bij mannen dan bij vrouwen.

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien, maar het is belangrijk om te weten of je te maken hebt met een narcistische partner. Volgens narcisme-expert Vera Franssen, zijn er enkele signalen waar je op kunt letten om te bepalen of je man een narcist is.

“Een van de belangrijkste signalen van een narcistische partner is een gebrek aan empathie,” zegt Vera Franssen. “Een narcist is vaak alleen geïnteresseerd in zijn eigen gevoelens en verlangens en heeft weinig of geen aandacht voor de gevoelens van anderen.”

Vera Franssen benadrukt ook dat narcisten vaak een grote behoefte hebben om in het middelpunt van de aandacht te staan en dat ze vaak overmatig zelfverzekerd zijn. “Narcisten hebben vaak een groot gevoel van eigenwaarde en willen dat anderen hen bewonderen en erkennen voor hun prestaties,” zegt hij.

Een ander belangrijk signaal is dat narcisten vaak geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties en de gevolgen daarvan. Narcisten zijn vaak niet in staat om zichzelf te verantwoorden en anderen de schuld geven voor hun problemen.

In samenvatting, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van narcisme en hulp te zoeken als je denkt dat je te maken hebt met een narcistische partner. Narcisme is een complexe aandoening die vaker voorkomt dan men zou denken en kan invloed hebben op veel aspecten van het leven.