Kabinet bereid BTW-maatregel te verlengen

Het aanhoudende pleidooi van Bouwend Nederland voor verlenging van het verlaagde BTW-tarief op renovatie en onderhoud lijkt gehoor te vinden. Uit de gesprekken die minister Dijsselbloem met de oppositie voert, blijkt het kabinet bereid de maatregel ook na 1 maart 2014 te handhaven.

Door het Woonakkoord mogen bedrijven tot 1 maart 2014 bij verbouwing en renovatie van woningen het lage BTW-tarief op arbeidskosten rekenen. Bouwend Nederland pleit echter al enige tijd voor verlenging van de maatregel. In 2013 wordt 600 miljoen euro extra omzet gegenereerd, waardoor de sector 5000 arbeidsjaren werk kan behouden. Daarnaast zorgt verlenging tot eind 2014 voor 360 miljoen euro extra omzet en het behoud van 3.000 arbeidsjaren. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Verlenging is dus goed voor duizenden banen. Deze kans mag niet blijven liggen. De Nederlandse bouwsector kan weer de motor van de economie worden, maar zit nog middenin de crisis. We hobbelen in de statistieken achter alle EU-landen aan. Qua groei zitten wij in dezelfde categorie als Roemenië.”

Woningcorporaties
Een belangrijke andere reden om de btw-maatregel te verlengen is het akkoord tussen minister Blok en de woningcorporaties over onder andere de verhuurderheffing. Sinds eind vorig jaar zijn de investeringen door woningcorporaties – ook voor onderhoud en renovatie – hard teruggevallen door de onzekerheid over de verhuurderheffing. Veel corporaties kampen de facto nu met achterstallige werkzaamheden. Verlenging van de maatregel tot eind 2014 stelt hen in staat projecten weer op te starten en de opgelopen achterstand enigszins in te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.