Kerstrondje Ruinerwold gezellig en sfeervol

Kerstrondje Ruinerwold kan weer als bijzonder geslaagd worden beschouwd. Het bracht veel mensen op de been. Overal was het druk en gezellig. En het was zeker de moeite waard. Sinds 2000 staat dit evenement op de agenda in het tweede weekend van december. Omdat de zondag altijd de drukste dag is, is het terug gebracht tot een dag. In totaal waren er acht locaties geopend. En daar zat een grote diversiteit tussen. Bij Kaarsrecycling Het Tweede Lichtje was het heel sfeervol en gezellig ingericht. Van oude kaarsen worden nieuw gemaakt. Fotografe Irene Hofma van Natuurlijk Karakter toonde haar fotocollectie met als specialiteit: Levende have, newborn en zwangerschap en dierfotografie. Terwijl Annie en Jannie knieperties aan het bakken waren, bleef het lekker doorstromen met bezoekers.

Bij Huize Gomarus wilden velen ook wel even binnen kijken, want zo vaak krijg je daar niet de kans voor. Twee ruimtes waren daar geopend. En daar was het aangenaam. De pronkkamer bleef helaas gesloten voor het publiek. Bewoonster Margriet Bolhuis vertelde over haar beauty en healtproducten. Omdat de kachel daar ook moet branden zijn er mogelijkheden voor workshops, overnachten of een high tea met vrienden en familie. Het Ambacht deed dit jaar voor het eerst mee. Samen met deelnemers van de dagbesteding was er een levende kerststal met echte dieren ingericht. De verswinkel was geopend, en in de brasserie konden bezoekers even op adem komen met een hapje en drankje. En daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het personeel kwam handen tekort.

Op Oosteinde was de Natte Neuzenhoeve ook geopend. Sinds 2018 runnen Maaike en Erna dit leuke hondenresort, waar ze alles bieden op het gebied van welzijn voor honden. Zoals workshops, lezingen, puppy- & andere leuke hondencursussen, speelmiddagen, nest reünies en andere activiteiten met honden. Veel bezoekers hadden deze middag ook hun eigen hond meegenomen. In de Bartholomeüs-kerk was het eveneens druk. De Dickens Singers zongen hier vrolijke kerstcarrols. Diverse kunstenaars van het Beeldend Collectief Drenthe exposeerden hier hun werk. Dorpsgenoot Jan Wieringa liet bijzondere kerststallen zien uit binnen- en buitenland. De Vrienden van Blijdenstein hadden een stand met informatie. Er natuurlijk werd er op het orgel gespeeld.

Bij Museumboerderij de Karstenhoeve heerste er ook volop bedrijvigheid. Zo waren verschillende stands met brocante, waaronder antieke kerstballen, mooie quilts, en bijzondere kaarten. Vrijwilligers demonstreerden oude ambachten en ook de knieperties ontbraken niet. Optreden waren er van dee Dwingeler Piraten Ladies en De Dickens Singers. Ook ’t Bakhuus en Smederij Mulder waren van de partij. In de Smederij brandde het smidsvuur en was de smid bezig met ambachtelijk smeden. In ’t Bakhuus was alles geheel in kerstsfeer. Voor de kinderen was er een grote knutseltafel en traditiegetrouw mochten ze weer uilenballen uitpluizen. Bij café de Kastelein was eveneens prima toeven met lekkere versnaperingen en te midden van een karikaturist en live muziek van Ted Pickman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.