KIOS redt het net niet tegen ROHDA

In een enerverend weekeinde waarin de beslissingen in de overgangsklasse D nog wel eens een week uitgesteld zouden kunnen worden, zijn toch de beslissingen gevallen. Voor zowel Wit-Blauw uit Kampen als KIOS stond in hun strijd voor lijfsbehoud een thuiswedstrijd tegen één van de koplopers op het programma. WB speelde zaterdagavond tegen De Hoeve en KIOS was zondag aan de beurt tegen Rohda uit Amsterdam. Bij een zelfde soort uitslag zowel in Kampen als Ruinerwold zouden er volgende week twee beslissingswedstrijden noodzakelijk zijn voor de beslissingen.

Door de onverwachte overwinning op zaterdagavond van Wit-Blauw tegen De Hoeve (24-21) lag de druk nu niet bij ROHDA om tot een beslissingswedstrijd te komen, maar bij KIOS. Immers bij een verwachte nederlaag van WB was KIOS in ieder geval al zeker van een beslissingswedstrijd tegen hetzelfde WB om te bepalen wie als nummer 7 een degradatiewedstrijd zou spelen tegen de nummer 7 uit overgangsklasse A, te weten Oost-Arnhem uit Arnhem.

KIOS geloofde zeker in haar eigen kansen, ook gezien het resultaat van de heen wedstrijd in Amsterdam toen een 15-15 gelijkspel werd behaald, waarbij de Amsterdammers pas 40 seconden voor tijd de gelijkmaker scoorden. Ook nu verkocht KIOS zijn huid duur en nam brutaal het 1e kwartier het initiatief en de voorsprong. Bij 5-3 maakte oud NIC-speler en nu coach van Rohda, Taco Poelstra, gebruik van zijn eerste time-out. Dit had kennelijk effect want in vijf minuten tijd werd er zes keer gescoord zonder tegentreffer te incasseren, 20e minuut 5-9. Dit verschil wisten ze tot de 27e minuut vast te houden, waarna KIOS vlak voor rust het verschil tot twee wisten terug te brengen. Dat de spanning groot was, bleek wel uit de twee gemiste strafworpen aan KIOS zijde.

Direct na rust pakte KIOS het goed op en binnen de minuut was het weer helemaal gelijk. Toch wist KIOS niet door te drukken, waardoor Rohda weer op voorsprong kon komen en via 12-14 en 14-17 in de 48e minuut op 16-19 kwamen. Daarna kwam de ploeg uit Amsterdam niet meer tot scoren, veel aanvallen stranden na één schot en was de rebound en de afspringende bal voor KIOS. Met een kolkende sporthal Buddingehof achter de ploeg werkten en knokten de spelers en speelsters met inmiddels Judith Nijdam in de ploeg voor Mirjam Schra tot het eind. De 17-19 viel reeds in de 20e minuut, maar daarna ontbrak het in de aanval met Michiel Duiven, Luco Zantinge, Janita Zantinge en Janneke de Lange aan geluk. Lange aanvallen met vele schoten leverden niet de gewenste aansluiting op. Pas bij het ingaan van de laatste minuut wist Michiel Duiven het verschil naar één terug te brengen. Aangezien Rohda aan een gelijk spel voldoende had voor het kampioenschap, speelde het de 1e schotklok professioneel uit, waarna KIOS de kans nog kreeg om de gelijkmaker te maken, maar dat lukte niet. Dit zou voor het vervolg van de competitie voor KIOS ook geen verschil maken, omdat alleen een overwinning een extra kans op zou leveren.

Na het laatste fluitsignaal vierde Rohda het al 7 jaar gekoesterde kampioenschap, met haar overigens maar beperkt meegereisde supporters. Voor KIOS resteert nu de degradatiewedstrijd tegen Oost-Arnhem welke naar verwachting komende zaterdag 15 maart gespeeld zal gaan worden. Tijd en plaats zijn nog onbekend. Meer informatie hierover zal via www.kiosruinerwold.nl verspreid gaan worden.

Scores KIOS: Michiel Duiven 4x, Jurgen Lucas 4x, Anita Kleene 3x, Janita Zantinge 2x, Luco Zantinge 2x (1x strafworp Michiel Duiven, 1x strafworp Janita Zantinge), Janneke de Lange, Luco Zantinge, Mirjam Schra (1x strafworp Jurgen Lucas).