KIOS sterkste in Woldenderby

De eerste van vier Woldenderby’s dit korfbaljaar (twee op het veld en twee in de zaal) is overtuigend gewonnen door KIOS Ruinerwold. ZKC ’19 kwam zondag 21 september met vier punten op zak vanuit Zuidwolde naar het nog puntloze KIOS. In de inmiddels drie gespeelde wedstrijden, heeft KIOS alleen in de thuiswedstrijd tegen AVO het goede niveau uit de oefenwedstrijden laten zien. Tijdens de uitwedstrijden tegen NKC ’51 (Nijverdal) en Noviomagum (Nijmegen) werd dit niveau niet behaald. Zaak dus voor de ploeg van Adri Kok om vandaag de eerste punten te pakken en er is geen mooiere manier dan een derby om dit te doen.

De afgelopen jaren zijn KIOS en ZKC elkaar al vaak tegen gekomen, zowel in de zaal als op het veld. Beide ploegen en het publiek kijken hier naar uit, de derby trekt dan ook altijd volle zalen (velden). In tegenstelling tot de vorige wedstrijden, was KIOS vandaag wel vanaf minuut 1 scherp en gebrand op een overwinning, iets wat bij ZKC duidelijk niet het geval was. Binnen tweeënhalve minuut stond het dan ook 2-0 voor KIOS. Goed uitgespeelde aanvallen en lange passes werden omgezet in mooie doelpunten. Zo liep KIOS na 11 minuten uit naar een 6-2 voorsprong. Zwak verdedigen en fouten zorgden er toch voor dat ZKC binnen 4 minuten weer kon aanhaken (6-5). Daarna werd er tot aan de rust om en om gescoord, wat leidde tot een 10-8 ruststand. Opvallend aan de eerste helft was dat ZKC duidelijk moeite had met het grote veld (60×30). Sinds dit seizoen spelen de Zuidwoldigers op een klein veld (40×20), iets waar alle clubs uiteindelijk op over moeten stappen. De spelers van ZKC kregen de bal moeilijk het verdedigingsvak uit en hadden moeite de aanval op te zetten. KIOS kon hier van profiteren door de bal te onderscheppen.

Bij de stand van 10-8, werd de wedstrijd na de rust weer hervat. KIOS incasseerde binnen de minuut een tegendoelpunt (10-9). Maar waar het voorheen mis zou zijn gegaan, rechte KIOS vandaag de rug. Twee scores op rij en alle 8 basisspelers van KIOS hadden hun doelpunt te pakken. Na een doelpunt van ZCK (12-10), had het eigenlijk nog alle kanten op gekund. Maar door een sterke fase van KIOS, werd binnen 17 minuten duidelijk wie de winnaar zou worden. Door 7 doelpunten op rij, werd de stand naar 19-10 getild. Een kleine opleving van ZKC zorgde in de slotfase nog voor 5 doelpunten tegenover 2 van KIOS, maar de overwinning voor KIOS kwam hierdoor niet meer in gevaar, eindstand 21-15.
Door deze winst is KIOS eindelijk van die hatelijke nul af en kunnen ze vol goede moed vooruitkijken!

Scores: Luco Zantinge 5x (waarvan 2 strafworpen; 1x Martijn Ziel en 1x Janita Zantinge), Jurgen Lucas 4x, Frank Wagter 2x, Martijn Ziel 2x, Miriam Schra 2x, Judith Nijdam 2x, Janneke de Lange 2x en Janita Zantinge 2x

Volgende week zondag 28 september reist de gehele selectie af naar Oostwold (gemeente Leek) om hier te spelen tegen OWK 2 (13.00 uur) en OWK 1 (14.30 uur). OWK 1 staat na 4 wedstrijden onderaan met 0 punten. Om aansluiting te houden met de ploegen in de middenmoot, moet KIOS 1 deze wedstrijd winnen. Voor KIOS 2 een hele andere wedstrijd, zij moeten als middenmoter tegen koploper OWK 2. Bij winst kunnen ze medekoploper worden.