KIOS verspeelt titelkansen in Zutphen

Na een goede oefenwedstrijd midweeks tegen De Hoeve, kampioen in de overgangsklasse, was de voorbereiding op de voor het kampioenschap zo belangrijke wedstrijd tegen de nummer twee KVZ uit Zupthen niet optimaal. Verkeersopstoppingen en de niet op orde zijnde formaliteiten, deed niet iedereen zich voldoende focussen op de wedstrijd.
Dit bleek ook na het eerste fluitsignaal. In de eerste minuten was KVZ veel scherper, kon lang aanvallen en scoorde ook als eerste en zorgde daarna ook voor de eerste vakwissel (2-0). Pas na 10 minuten begon KIOS zich wat in de wedstrijd te spelen. Het 2e aanvalsvak met Ernst Kuik, Stephan Scheper, Judith Nijdam en Legien Lok wist zich meer aanvalstijd te creëren en zorgden in de 13e en 14e minuut voor de gelijkmaker. Maar dit vak had het verdedigend lastig. Na de eerste twee tegentreffers incasseerden ze ook direct de 3e en daarna de 4e (4-2), mede omdat het 1e aanvalsvak met Luco Zantinge, Michiel Duiven, Rosalin Wemmenhove en Janita Zantinge moeite hadden met de reboundpositie.
KVZ ging door, had het geluk van de korf en scheidsrechter mee, en liepen direct door naar 6-2 in de 22 minuut. Daarna ontspon zich een doelpuntrijke periode waarbij KIOS zich zelf ook ernstig tekort deed door het missen van kansen in de korfzone. Via 8-5 in de 25e minuut liep KVZ daarna weg naar de maximale voorsprong van 11-5 in de 30e minuut. KIOS deed voor de pauze vie een strafworp nog wat terug, maar daar bleef het bij, rust 11-6.

Na de pauze een andere instelling bij KIOS. Voor de pauze zakten de koppies af en toe al wat, maar daar was na de pauze niet veel meer van te zien. Immers hadden zal al laten zien dat ze wel vaker met een achterstand om konden gaan in belangrijke wedstrijden.

Deze positieve instelling werd ook direct beloond door Luco Zantinge met een fraaie afstandstreffer in de eerste aanval. Daarna werden eerste weer prachtige kansen gemist, maar wist KIOS toch het gaatje direct naar twee punten terug te brengen in de 42e minuut (11-9) en was de spanning weer geheel terug. Jammer was dat direct een onnodige strafworp werd weggegeven aan KVZ (12-9), waardoor het andere vak niet in staat was om direct de aansluitingstreffer te maken. Het scoorde namelijk wel direct, maar de fraaie 12-10 van Michiel Duiven werd ook alweer de vakwissel.
Hierna was KIOS de betere ploeg, scoorde ook zo nu en dan, maar had toch weer moeite de korf te vinden. Zo bleef KIOS op twee doelpunten tot 15-13 in de 55e minuut. In de 57e minuut was daar dan toch eindelijk de echte aansluitingstreffer, 15-14. Desondanks kwam Mirjam Schra in het veld voor Janita Zantinge, maar kon na haar entree in de aanval direct doorlopen naar de verdediging omdat KVZ direct antwoordde met de 16-14 van verre afstand. Toen KVZ in de 60e minuut ook nog eens het verschil weer op drie bracht, kreeg KVZ, de ploeg van trainer/coach Daniel Hulzebosch, een enorme boost en raakte KIOS geknakt. Fouten in de passing stapelden zich op en tot goede aanvallen kwamen ze niet meer. Trainer/coach Adri Kok bracht nog Annemieke Wever en Frank Wagter, maar de wedstrijd was toen al gespeeld. Uiteindelijk werd het nog 21-15, een zeer geflatteerde uitslag, welke afbreuk deed aan de spanning van de tweede helft.

Voor KIOS resteert nu nog een thuiswedstrijd tegen VDW/OLS en zal moeten wachten of KVZ nog punten laat liggen tegen PSV en hetzelfde VDW/OLS. Gezien de krachtsverschillen tussen de top drie en de andere clubs zal dat naar verwachting niet leiden tot puntverlies bij KVZ waardoor de kansen op het kampioenschap voor KIOS nagenoeg verkeken zijn. Erg jammer constateerde Adri Kok na afloop, daar speel je toch voor het gehele seizoen.

Scores KIOS:
Ernst Kuik 5x (1x strafworp), Michiel Duiven 3x, Luco Zantinge 3x (2x strafworp, 1x Janita Zantinge), Judith Nijdam 2x, Rosalin Wemmenhove 1x en Mirjam Schra 1x.
Noot voor de redactie: a.s. woensdag 15 mei speelt KIOS in de halve finale van de Jan Mulder beker tegen LDODK, thuis in Ruinerwold. Aanvang 20.00 uur.